Social

“Țigările otrăvesc oamenii și planeta!”, campanie derulată de DSP Teleorman în luna noiembrie

În fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată “Ziua naţională fără tutun” care are scopul de a conştientiza populația şi decidenţii politici în legătură cu enorma povară socială (boli/ dizabilități/decese premature) generată de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru inițierea de modificări comportamentale și măsuri legislative adecvate.

Campania se desfășoară pe toată durata lunii noiembrie și are ca scop creșterea conștientizării în rândul populației generale a riscurilor asociate fumatului, atât la nivel individual, asupra sănătății organismului, cât și la nivelul societății, prin amprenta negativă pe care industria tutunului o are asupra mediului înconjurător.

Astfel, până la 25% dintre fermierii cultivatori de tutun sunt afectați de boala tutunului verde (intoxicație cu nicotină), o boală cauzată de nicotina absorbită prin piele la manipularea frunzelor de tutun. Producția și consumul de tutun contribuie la încălzirea globală, eliberând anual în mediu 80 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2), echivalentul conducerii a 17 milioane de mașini pe benzină în fiecare an.

România s-a clasat pe locul trei în ceea ce priveşte producţia de ţigări din UE, în anul 2017.

În ceea ce privește consumul  de tutun, în România 30,7% (5,63 de  milioane) dintre  adulții  cu vârsta de minimum 15 ani (40,4% bărbați și 21,7% femei) consumă curent o formă de tutun (fumat, tutun fără  fum și produse cu tutun încălzit).

Campania din acest an este un  apel pentru conștientizarea pericolului pe care tutunul îl reprezintă, pentru om și mediul înconjurător.

Sloganul campaniei Ziua Națională fără Tutun 2022 este ”Renunțati la fumat pentru sănătatea voastră și a planetei!’’.

Obiectivele campaniei sunt: creșterea numărului de persoane informate, creșterea nivelului de conștientizare în rândul populației generale cu privire la riscurile pentru sănătate și mediu a consumului de tutun sub orice formă și creșterea motivației persoanelor care consumă tutun de a renunța să mai consume.

Direcția de Sănătate Publică Teleorman, în parteneriat cu autoritățile publice locale care au în subordine cabinetele de medicină școlară, asistenții medicali comunitari, cu cabinetele de medicină de familie, Inspectoratul Școlar Județean împreună cu unitățile școlare din județ, organizează în luna noiembrie 2022 campania de informare, educare, conștientizare “Țigările otrăvesc oamenii și planeta!”.

Coordonarea campaniei la nivel național  este realizată de Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, iar la nivel județean, coordonarea implementării campaniei este asigurată de Direcția de Sănătate Publică Teleorman, prin Compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.