Eveniment

Tezaurul medieval de la Mavrodin, exponatul lunii decembrie la Muzeul Județean

Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Teleorman, prezintă începând de miercuri, 1 decembrie a.c., un nou exponat în cadrul ciclului expoziţional „Exponatului Lunii”.

Pentru luna decembrie a.c., Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un tezaur medieval din obiecte de argint provenit de la Mavrodin, județul Teleorman.

Tezaurul a fost descoperit de către Paraschiv I. Noica pe moşia pe care o deţinea la Mavrodin, cu ocazia efectuării unor arături în anul 1887. A fost păstrat în familie şi transmis de la o generaţie la alta ajungând în cele din urmă la d-na Sanda Stavrescu. Aceasta l-a donat Muzeului Judeţean Teleorman în anul 2004. Paraschiv Noica a fost fiul lui Iacovache Noica, unul din fondatorii familiei Noica. Agricultor, dar şi om politic în perioada interbelică, Paraschiv Noica rămâne unul din cei mai reprezentativi fruntaşi ai familiei şi ai judeţului Teleorman.

Tezaurul de argint de la Mavrodin, aşa cum se prezintă astăzi, cu numai trei obiecte – un bol, o placă de centură şi un pandantiv, este databil într-un interval de aproape un secol şi jumătate, mai probabil între cea de-a doua jumătate a sec. al XIV-lea şi sfârşitul sec. al XV-lea. În tradiţia familiei Noica s-a păstrat informaţia potrivit căreia că în vasul de argint erau depozitate şi alte piese de podoabă, dintre care două inele şi câteva ace de văl au dispărut în timp.

Cercetările arheologice efectuate pe traseul „Variantei ocolitoare a municipiului Alexandria” în anii 2011-2012 au furnizat, pentru zona Buzescu – Mavrodin o serie de descoperiri ce indică şi o locuire medievală din perioada secolelor XIV – XVI, dar şi un cimitir din sec. XVI – XVII. Pe raza comunei Mavrodin au fost identificate alte patru puncte cu materiale arheologice atribuite epocii medievale şi datate, în linii mari, în sec. XVI – XVIII, ce pot fi puse pe seama existenţei unor sate dispărute.

Tezaurul de la Mavrodin, cel mai mic prin componenţa sa, se alătură altor tezaure medievale cu podoabe sau mixte (cu monede şi cu podoabe), descoperite în judeţul Teleorman la Beciu, Brânceni, Guruieni, Olteni, Orbeasca de Jos.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.