Social

Testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, la Turnu Măgurele

În urma încheierii unui protocol de colaborare între Primăria municipiului Turnu Măgurele și Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii De Gen FILIA, Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN), la nivelul municipiului va fi implementat un proiect ȋn cadrul căruia femeile din localitate pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV. Testarea este parte a unui program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin. Acesta se desfăşoară ȋn cadrul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament precoce (SCCUT), finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman, ȋn care sunt vizate peste 170.000 de femei din cele 7 judeţe ale regiunii Sud-Muntenia.

“Suntem mereu deschişi către proiecte care contribuie la bunăstarea locuitorilor municipiului Turnu Magurele. Ne-am alăturat cu atȃt mai mult acestui demers cu cȃt el vizează ȋn principal femei provenind din grupuri vulnerabile, care au nevoie de sprijinul nostru şi ne propunem ca ȋmpreună cu partenerii noştri din proiect să oferim acest suport”, a declarat Dănuț Cuclea, primarul orașului Turnu Măgurele. “Deşi prevenţia este esenţială ȋn cazul cancerului de col uterin, doar 17,6% dintre femeile din Romȃnia au efectuat măcar o dată un test Babeş-Papanicolau. Rezultatul este o incidență foarte mare a acestui tip de cancer, care ne plasează pe locul trei în UE. Prin proiectul SCCUT şi semnarea acestui protocol de colaborare, facem un pas important către informarea femeilor 2 cu privire la importanţa controlului medical şi a depistării precoce a cancerului”, spune Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Ca urmare a protocolului semnat ȋntre partenerii proiectului şi Primăria Turnu Măgurele, femeile între 24 şi 64 de ani din localitate, provenind mai ales din grupuri vulnerabile, pot beneficia de screening gratuit cu scopul depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin. Testarea poate fi realizată fie ȋn centrele de recoltare ȋnscrise ȋn program, oricȃnd pe parcursul anului, fie ȋn unităţile mobile, ȋn cadrul unei caravane care va ajunge ȋn localitate ȋn perioada următoare. Persoanele interesate să se ȋnscrie ȋn program pentru testare gratuită sau care doresc sa afle mai multe informații despre proiect, pot suna la numărul de telefon 0761581141.

Detalii privind proiectul SCCUT pot fi accesate pe site-ul dedicat potisaprevii.eu sau pe pagina de Facebook a Fundaţiei Renaşterea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.