Cererile de efectuare a plăţilor unice pe suprafaţă vor putea fi depuse de către deţinătorii de păşuni şi fâneţe şi după 15 iunie 2015, termen stabilit iniţial ca dată-limită de înregistrare a solicitărilor, iar fermierii fără animale, dar cu alte activităţi specifice, vor fi printre beneficiari.
Astfel, cererile pentru plăţile unice pot fi depuse încă 25 de zile calendaristice după data de 15 iunie, însă vor fi însoţite de penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere din sumele la care fermierul ar fi avut dreptul dacă ar fi depus cererea până în termenul iniţial. Aceste modificări au fost făcute de Guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă care introduce noi reglementări privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor.
Printre modificările aduse se numără şi completarea definiţiei utilizatorului de păşuni şi fâneţe, aceasta incluzând în noua varianta fermierii care nu deţin animale, dar desfăşoară alte activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă a păşunilor şi fâneţelor. În acest sens, Guvernul notează că este evitată tratarea diferenţiată a fermierilor în cazul accesării de către aceştia a măsurilor din cadrul noii politici agricole comune.
“Definiţia menţinută până acum ar fi dus la imposibilitatea accesării schemei de plată unică pe suprafaţa de către aproximativ 260.000 de fermieri, deţinători ai unei suprafeţe de 1,35 milioane hectare de păşuni şi fâneţe”, se arată înntr-o informare a Guvernului.
De asemenea, o altă modificare se referă la reglementarea accesului formelor asociative de proprietate la schemele de plăţi pentru suprafeţele de pajişti permanente utilizate, indiferent dacă membrii acestora deţin sau nu animale. Până acum aproximativ 331.000 de fermieri au depus cereri pentru plăţile unice din cei peste un milion de potenţial beneficiari. La nivelul judeţului Teleorman, din numărul de 13.879 cereri programate, până la această dată, fiind depuse peste 7.150 cereri, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din numărul de cereri programate. (C.P.)