Economie

Terma Serv devine, prin hotărârea consilierilor locali, Termic Calor Serv

terma servCarmen Dumitrescu

După ani întregi în care s-a confruntat cu situaţii dintre cele mai dificile posibile, societatea de termoficare a municipiului Alexandria, Terma Serv a ajuns şi la momentul desfiinţării. Practic, societatea a intrat în insolvenţă pentru că nu a mai reuşit să îşi plătească datoriile faţă de furnizorul de gaze, motiv pentru care municipalitatea şi Consiliul Local au ajuns în situaţia de a găsi o soluţie pentru recuperarea datoriilor de la populaţie, dar şi pentru continuarea furnizării de căldură către alexăndrenii care nu s-au debranşat de la Terma Serv şi care încă beneficiază de încălzire în sistem centralizat. Ca atare, în cadrul celei mai recente şedinţe a Consiliului Local Alexandria, consilierii locali au fost puşi în situaţia de a decide care va fi viitorul societăţii de termoficare şi care sunt soluţiile de normalizare a situaţiei pentru cei care sunt încă dependenţi de sistemul centralizat. O primă decizie pe care consilierii locali au luat-o a fost aceea de a desfiinţa zonele unitare de încălzire, oferind astfel posibilitatea alexăndrenilor care doresc să opteze pentru încălzirea prin intermediul centralelor individuale de apartament să se debranşeze, indiferent dacă sunt încadraţi sau nu într-o zonă unitară de încălzire.

Desigur, debranşările nu vor putea fi făcute, dacă cei care doresc să renunţe la sistemul centralizat de termoficare nu îşi vor plăti toate restanţele faţă de Terma Serv. Şi pentru că practic, Terma Serv a intrat în insolvenţă, atribuţiile sale au fost preluate de un nou operator local care va gestiona de acum înainte raporturile pecuniare cu alexăndrenii, operator care va purta numele de Termic Calor Serv. Potrivit primarului Victor Drăguşin, necesitatea înfiinţării acestui nou operator  stă în aceea că există încă nişte zone din Alexandria dependente de căldura furnizată în sistem centralizat, în speţă, zona blocurilor sociale şi ANL-urile.

Oricum, chiar şi în condiţiile intrării în insolvenţă a Terma Serv, alexăndrenii care au datorii la Terma Serv sunt obligaţi să le plătească, rolul Termic Calor Serv fiind şi acesta, de recuperare a datoriilor de la populaţie, valoarea lor fiind destul de semnificativă chiar şi în momentul acesta. În acelaşi timp, un număr tot mai mare de alexăndreni s-au debranşat deja de la sistemul centralizat de încălzire şi au ales să se încălzească fie cu ajutorul centralelor termice de apartament, fie a dispozitivelor de încălzire care funcţionează pe bază de curent electric. De aceea, recuperarea datoriilor de la cei în cauză va fi o sarcină foarte dificilă, mijloacele de presiune fiind destul de limitate. În ceea ce priveşte trimiterea datornicilor în instanţă, acest lucru se poate face de către actualul nou operator, însă durata proceselor se întinde uneori pe intervale de timp extrem de lungi, care descurajează pe cei interesaţi de recuperarea banilor într-un timp util.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.