Social

Tentativele de fraudă prin SMS continuă / Românii, “somați” pentru neplata facturii la energie electrică

Continuă campania frauduloasă propagată prin SMS, care vizează utilizatori din România, cu un mesaj bazat pe scenariul clasic al neplății facturii pentru consumul de energie electrică și amenințarea cu sistarea furnizării serviciului, fapt ce generează emoție și neatenție în rândul potențialelor victime.

Potrivit Directoratulu pentru Securitate Cibernetică (DNSC), aceste atacuri tip smishing sunt lansate aleator, către utilizatori români, indiferent de furnizorul avut. Deși campania impersonează compania Transelectrica, astfel de mesaje au fost primite inclusiv de clienți ai Electrica Furnizare.

“Odată ce potențiala victimă accesează link-ul din curiozitate, este redirecționată către un site de phishing cere și colectează date sensibile (personale și de card), acestea ajungând în posesia atacatorilor.

Deși conține elemente de identitate vizuală corespondente Transelectrica, este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie, dacă citim numele de domeniu al site-ului pe care suntem trimiși (ithmeony[.]space)!

Textul mesajului este unul care nu respectă în totalitate rigorile limbii române.

Verificați mereu sursa mesajelor, înainte de a face o acțiune care v-ar putea pune în pericol datele; atunci când nu sunteți siguri că ar fi trebuit să primiți un mesaj, verificați transmiterea lui de către expeditor pe canalele de comunicare alternative; evitați accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase și verificați-le cu o soluție de securitate, atunci când aveți dubii; nu furnizați date personale, date de autentificare sau date financiare la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri”, avertizează reprezentanții DNSC.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.