Social

Temperaturile ridicate impun activarea măsurilor de prevenire a efectelor negative ale caniculei

Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de urgenţă prespitaliceşti activarea planurilor de măsuri pentru aceste zile cu temperaturi fluctuante, iar în zilele următoare să se axeze în principal pe măsurile ce se impun în perioadele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din următoarea perioadă să poată fi reduse, iar serviciilor de ambulanţă le-a solicitat alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere.

În solicitarea MS se arată că direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. Pentru acest demers, în cadrul primăriilor, farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui apă populaţiei.

În conformitate cu solicitările MS, DSP Teleorman va dispune, ca de altfel în fiecare an, o serie de măsuri pentru prevenirea efectelor negative ale caniculei, în timp ce asistenţii din cadru Serviciului de Ambulanţă Judeţean Teleorman vor fi pregătiţi în orice moment pentru a acorda primul ajutor cetăţenilor afectaţi de caniculă.

Măsuri de prevenţie trebuie luate însă de fiecare în parte pentru a nu deveni victime ale temperaturlor ridicate. În acest sens medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. De altfel, o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

În această perioadă caniculară, medicii recomandă şi consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile. Nu trebuie consumat alcool deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr deoarece acestea sunt diuretice.

Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă este absolut necesară expunerea la soare între orele amiezii trebuie folosită o ţinută adecvată, respectiv pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.