Aproape două milioane de români suferă de diabet zaharat, adică 11,6% din numărul cetăţenilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani, ceea ce situează ţara noastră pe locul doi în Europa, după Turcia, arată rezultatele primului Studiu Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi. Cifrele îi îngrijorează pe specialiştii români care au fost luaţi prin surprindere de numărul mare de români bolnavi de diabet sau care sunt pe cale să se îmbolnăvească de această maladie.
Potrivit Mariei Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în topul regiunilor cu cei mai mulţi diabetici se află sudul ţării, respectiv în judeţele Argeş, Teleorman, Prahova, Ialomiţa, Giurgiu şi Călăraşi, unde s-a înregistrat o prevalenţă a diabetului de 13,39%, urmată de regiunea Bucureşti-Ilfov, cu 12,79%.
Pe locul trei în topul prevalenţei diabetului se află regiunea de Nord-Est (12,38%), urmată îndeaproape de regiunile Sud-Vest (12,1%), Nord-Vest (11,69%) şi Sud-Est (10,44%). La polul opus, datele studiului arată că regiunile cu cei mai puţini diabetici sunt Vestul (8,2%) şi Centrul (9,99%) ţării.
Dintre pacienţii cu diabet zaharat, 20,69% au reprezentat cazuri nou depistate, iar 79,31% erau deja în evidenţa medicilor de familie. În România, faţă de restul Europei, diabetologii au reuşit să depisteze foarte mulţi pacienţi, în realitate doar 20 % din bolnavi rămân fără să fie luaţi în evidenţe.
O altă mare problemă a medicilor români este faptul că unii români cu diabet nu doresc să se ştie de boala lor, cei mai mulţi de frică că îşi vor pierde locul de muncă.
Teama că, dacă se ştie de boala lor, nu mai au un loc de muncă, vine din faptul că în caz de restructurări, vor fi primii pe listele de concedieri, de pensionare precoce, fapt care face ca tot mai mulţi români să îşi ascundă diabetul.
La nivelul judeţului Teleorman, în 2013, prin intermediul Programului naţional de diabet zaharat numărul bolnavilor trataţi a fost de 9.718 bolnavi, 1.286 de teleormăneni cu diabet zaharat au beneficiat de automonitorizarei prin intermediul aceluiaşi program, dintre care numărul copiilor cu diabet zaharat automonitorizaţi a fost de 28. (C.P.)