Eveniment

Teleormanul, judeţul cu cea mai mare creştere a promovabilităţii la Bacalaureat, comparativ cu anul trecut

harta bacalaureatMonica DUMITRESCU

Ani la rând, judeţul Teleorman a ocupat penultimul sau antepenultimul loc în ierarhia naţională privind rezultatele la Bacalaureat. Doar în Giurgiu sau Ilfov au fost înregistrate rezultate mai slabe, acestea fiind singurele judeţe pe care Teleormanul a putut să le depăşească. Nici anul acesta lucrurile nu au stat altfel, procentul de promovabilitate la Bacalaureat în Teleorman depăşind doar procentele de promovabilitate din cele două judeţe menţionate.

Chiar dacă este cu peste 17 procente mai mic faţă de media naţională, procentul de promovabilitate la bacalaureat în Teleorman a depăşit anul acesta 50%. Aceasta însă nu este singura veste bună. În timp ce, în mai mult de jumătate dintre judeţe procentul de promovabilitate la Bacalaureat a scăzut, Teleormanul, nu numai că se numără printre judeţele în care promovabilitatea a crescut, ci a înregistrat cea mai mare creştere la nivel naţional, de 6,67%. Creşteri cu puţin peste 5% au mai fost înregistrate doar în judeţele Constanţa şi Harghita.

De altfel, procentul de promovabilitate la Bacalaureat în Teleorman a înregistrat creşteri semnificative comparativ cu anul 2012, când a fost înregistrat cel mai mic procent din istoria învăţământului teleormănean. Doar 30,27% dintre candidaţii teleormăneni din acel an au promovat Bacalaureatul.

Conform statisticilor, în 2013, procentul de promovabilitate la Bacalaureat în Teleorman a crescut la 36,81%, însă, cea mai spectaculoasă creştere a fost în 2014, când promovabilitatea la Bacalaureat a ajuns în Teleorman la 45,27%. În 2015 s-a înregistrat o uşoară descreştere comparativ cu anul anterior, promovabilitatea fiind de 44,31%, însă anul acesta Teleormanul a înregistrat două recorduri, a trecut pragul de 50% şi a înregistrat cea mai mare creştere la nivel naţional.

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, în sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2016, în judeţul Teleorman s-au înscris 2644 de elevi. Dintre aceştia s-au prezentat la examen 2409 candidaţi (2047 din serie curentă), 9 elevi au fost eliminaţi, iar 1228 elevi au fost declaraţi reuşiţi (1113 din seria curentă). Promovabilitatea pentru această sesiune de bacalaureat, după contestaţii este de 50,98%.

Cel mai bun rezultat a fost înregistrat de Colegiul Naţional “Unirea” din Turnu Măgurele, unde 87,10% dintre candidaţi au promovat. Procente de promovabilitate de peste 80% au mai fost înregistrate de Liceul Pedagogic “Mircea Scarlat” din Alexandria (83,01%) şi Colegiul Naţional “Al. I. Cuza” din Alexandria (80,93%). Pe locul IV s-a clasat Colegiul Naţional “Anastasescu” din Roşiorii de Vede cu un procent de promovabilitate de 78,39%. Procente de peste 70% au mai obţinut Liceul Teoretic “Marin Preda” din Turnu Măgurele (73,39%) şi Seminarul Teologic (71,43%). Promovabilitate de peste 50% au mai obţinut în Teleorman Liceul Teoretic Zimnicea (62,77%) şi Colegiul Naţional “Al. D. Ghica” din Alexandria (52,35%). Celelalte licee au promovabilitate la bacalaureat sub 50%, iar în trei licee nu a promovat niciun candidat (Liceul Tehnologic “Andrei Şaguna” Botoroaga, Liceul Tehnologic “Emil Racoviţă” şi Liceul Tehnologic nr. 2 din Roşiorii de Vede).

4 Comments

  1. Laude desarte pentru ce , pentru ultimele locuri??? Ne place sa ne mandrim si cu prostia important este sa ne laudam ca avem cu ce, cresterea la nivel national a analfabetismului, dupa ajustarea rezultatelor in urma contestatiilor.In rest, sa mai apara astfel de articole ar trebui premiati toti capii invatamantului teleormanean in piata publica si date drept recompensa cate o cununa cu lauri ca sa mai doarma inca 4 5 ani pe laurii victoriei.Dormiti linistiti mai elevi,invatamantul teleormanean vegheaza la viitorul vostru ratat!!

  2. Nu se menționează nicăieri că, dată fiind apropierea de Bucureşti, o mare parte dintre copiii foarte buni pleacă la studii în capitală începând cu primul an de liceu… şi nu la orice fel de liceu…o parte din absolvenții liceelor consacrate din Bucureşti provine din județele astea amărâte şi limitrofe😊

  3. Statistici imbecile!!!!!!!!!

  4. Se spune ca P.I.B.-ul Somaliei a crescut de 1,000 de ori, stii de ce??? 0 x 1,000=0!!!!! Cam asa a crescu si rata promovorii la bacalaureat in TR!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.