Social

Teleormanul, din nou, pe ultimele locuri la Evaluarea Naţională. Doar 60% dintre absolvenţii de gimnaziu au obţinut medii peste 5

Monica DUMITRESCU

Învăţământul teleormănean a înregistrat un nou eşec. Rezultatele obţinute de elevii teleormăneni la Evaluarea Naţională sunt şi anul acesta aproape cele mai slabe din ţară. Doar în judeţul Giurgiu au fost înregistrate rezultate mai slabe, Teleormanul clasându-se pe penultimul loc în ierahia naţională.

Rezultatele au fost publicate pe site-ul evaluare.edu.ro vineri, 1 iulie, la ora 16.00, în acelaşi timp fiind afişate şi la unităţile de învăţământ gimnaziale.

Doar 1468 de absolvenţi de gimnaziu din acest an, din cei 2446 care au susţinut Evaluarea Naţională în Teleorman, au reuşit să obţină cel puţin media 5 la acest examen. Altfel spus, promovabilitatea în Teleorman la Evaluarea Naţională 2016 este de doar 60%, cu peste 7 procente mai mică în comparaţie cu 2015 şi cu peste 10 procente mai puţin comparativ cu 2014. Procentul mediilor peste 5 la Evaluarea Naţională 2016 este în Teleorman cu 15 procente mai mic în comparaţie cu media naţională.

Matematica a fost, şi de data aceasta, proba la care elevii teleormăneni au întâmpinat cele mai mari greutăţi, notele la această probă fiind mai mici faţă de aşteptări. Procentul notelor peste cinci la matematică este anul acesta de doar 50,08%, cu aproximativ 8 procente mai puţin, faţă de 2015, în timp ce la limba şi literatura română este de 72,88%, cu 6 procente sub nivelul anului precedent.

 

Cinci absolvenţi de 10

 

Potrivit datelor, cinci absolvenţi de gimnaziu din Teleorman au reuşit să obţină media 10 la acest examen. Este vorba despre Andrei Cristina Lucia Andreea de la Şcoala nr. 2 Videle, Burtea Daria Teodora – Şcoala “Mihai Viteazul” Alexandria, Georgescu Luana Teodora Silvia – Şcoala “Mihai Eminescu”, Roşiorii de Vede, Iordan Elena Bianca – Şcoala “Miron Radu Paraschivescu”, Zimnicea şi Niţă Denisa Teodora – Şcoala nr. 1 Videle. Zeci de absolvenţi au obţinut note de 10 la una dintre disciplinele de examen, numărul mediilor peste 9 fiind, la nivel de judeţ, 167.

La polul opus se află 21 de absolvenţi de gimnaziu cu media 1, alte câteva zeci de elevi având medii mai mici de 2.

 

 

180 de contestaţii

 

Elevii nemulţumiţi de notele obţinute au putut depune contestaţii, imediat după aflarea rezultatelor, vineri, 1 iulie, în intervalul orar 16.00-20.00. La nivelul judeţului Teleorman au fost depuse în total 180 de contestaţii, cele mai multe la limba şi literatura română (114 de contestaţii). Contestaţiile vor fi rezolvate în intervalul 2-4 iulie, în afara judeţului, urmând ca rezultatele finale să fie afişate marţi, 5 iulie.

Pentru a fi admisă o contestaţie, diferenţa dintre nota finală şi cea iniţială trebuie să fie de cel puţin 0,5 puncte (în plus sau în minus), în caz contrar rămâne valabilă nota iniţială.

Excepţie se face doar în cazul în care notele contestate sunt mai mari de 9,5, în această situaţie nota acordată după reevaluarea lucrării rămânând cea valabilă chiar dacă diferenţa nu este de cel puţin 0,5 puncte.

 

 

Admiterea la liceu nu este condiţionată de promovarea Evaluării Naţionale

 

Indiferent de media pe care au obţinut-o la Evaluarea Naţională, absolvenţii de gimnaziu pot opta pentru un loc în clasa a IX-a.

Media pe care absolvenţii de gimnaziu au obţinut-o la Evaluarea Naţională intră în calculul mediei de admitere la liceu având o pondere de 75%, restul de 25% reprezentând media generală de absolvire a claselor V – VIII. Potrivit planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2016-2017, în liceele teleormănene sunt disponibile în clasa a IX-a, pentru forma de învăţământ liceal cu frecvenţă zi, 2632 de locuri. Astfel, numărul total de locuri în clasa a IX-a în liceele din Teleorman este suficient pentru ca toţi absolvenţii de gimnaziu să fie repartizaţi, dacă îşi exprimă opţiuni suficiente şi realiste.

Startul admiterii în învăţământul liceal se va da la sfârşitul săptămânii viitoare. Elevii vor putea completa fişele de înscriere pentru licee, împreună cu părinţii în prezenţa profesorilor diriginţi din clasa a VIII-a în perioada 8-12 iulie. Repartizarea computerizată se va desfăşura pe 19 iulie 2016. Candidaţii vor fi repartizaţi în funcţie de opţiuni, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere.

Absolvenţii de gimnaziu din Teleorman care doresc să urmeze cursurile unui liceu din afara judeţului vor completa fişele de opţiuni la centrul special din judeţul în care funcţionează liceul vizat, iar absolvenţii din alte judeţe care doresc să urmeze cursurile unui liceu din Teleorman vor completa fişele de opţiuni la centrul special stabilit la Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare” din Alexandria.

One Comment

  1. Judetele colorate in rosu la alegeri corespund cu judetele slabe la evaluarea nationala si bacalaureat. O fi vreo coincidenta…?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.