Social

Teleormănenii vor plăti cu 25 de bani mai mult pentru un metru cub de apă potabilă şi cu 30 de bani mai mult pentru apa menajeră

Monica DUMITRESCU

La solicitarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Teleormanul”, cu avizul ANRSC, tarifele la apa potabilă şi canalizare urmează să fie majorate în judeţul Teleorman. Potrivit ing. Ciprian Gurban, director al SC Apa Serv Teleorman SA, din anul 2011 şi până în prezent, pentru protecţia utilizatorilor, tarifele nu s-au modificat, deşi contractul de delegare prevede majorări din trei în trei ani. În prezent, operatorul regional se află în situaţia în care nu deţine fonduri suficiente pentru acoperirea cofinanţării şi a costurilor de operare, în ultimii ani înregistrându-se creşteri ale preţurilor de achiziţie la materialele necesare întreţinerii şi exploatării sistemului public de alimentare cu apă şi canalizare, combustibili, energie electrică, gaze naturale, apa brută, motiv pentru care se impune majorarea preţurilor.

Modificările tarifelor vor fi diferenţiate în funcţie de consumatori. Astfel, pentru populaţie, preţul pentru un metru cub de apă potabilă va creşte de la 3,25 lei la 3,50 lei, în timp ce pentru restul utilizatorilor tariful pentru un metru cub de apă potabilă va creşte de la 2,62 lei, cât este în prezent, la 3,21 lei.

La canalizare-epurare, tarifele vor fi modificate astfel: pentru populaţie preţul pentru un metru cub de apă menajeră creşte de la 2,26 lei la 2,56 lei, în timp ce pentru restul utilizatorilor preţul unui metru cub de apă menajeră va creşte de la 1,82 lei la 2,13 lei. Astfel, creşterile la apă şi canal pentru populaţie sunt practic între 8 şi 10%. Teoretic, sunt însă mai mari, având în vedere că începând cu 1 ianuarie 2016 TVA pentru apa potabilă a fost micşorată de la 24% la 9%, în timp ce pentru canalizare TVA a scăzut de la 24% la 20%. În cazul celorlalţi utilizatori, preţurile la aceste servicii nu conţin TVA.

Data la care vor intra în vigoare noile tarife nu a fost stabilită. Decizia se va lua abia după ce consiliile locale vor aproba acordarea unor mandate speciale reprezentanţilor în Adunarea Generală a Asociaţilor la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Teleormanul”, pentru a aproba modificarea preţurilor/tarifelor la apa potabilă şi canalizare pentru întreaga arie de operare de către S.C. APA SERV S.A.

Consiliul local al muncipiului Alexandria a adoptat săptămâna trecută, cu 12 voturi pentru şi 5 împotrivă, proiectul propus de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Teleormanul”, cel mandatat fiind viceprimarul Augustin Ioan.

Tarifele, ce urmează să fie aprobate într-o şedinţă viitoare în cadrul adunării generale a ADI “Teleormanul”, sunt unice pentru toţi utilizatorii judeţului, indiferent de localitatea din care provin.

2 Comments

  1. ..SI DECI, DIN 2011 PANA ACUM N-AU MARIT TARIFELE FIINDCA…DE CE?… SA PROTEJEZE CONSUMATORUL…? IAR ACUM ACEASTA PROTECTIE UNDE ESTE? SA LE FIE RUSINE.. MAAARE RUSINE ! NU VREA NIMENI NIMIC DEGEABA , DAR UN BUN SIMT ELEMENTAR, SI O CRESTERE TREPTATA CORELATA CU CRESTERILE DE PENSII IN SPECIAL , FIINDCA EI,PENSIONARII, SUNT CEI MAI MULTI SI CEI MAI BUNI PLATITORI, AR FI FOST DE BUN SIMT. SUNT DE-A DREPTUL NESIMTITI, SI UITE ASA O SA FIM SI NOI CAND VOR FI DIN NOU ALEGERI… ! NU NE VOM …SIMTI SA-I MAI VOTAM . E? CE ZICETI DOMNILOR..ALESI ? VA DOARE IN BASCA PATRU ANI DE ACUM INCOLO, DAR PANA LA URMA SE SPARGE EL ULCIORUL DE TOT. SI TARE VA DORESC SA VA ”TAIATI” IN CIOBURILE ALEA…

  2. Cum știți voi să demonstrați axiome!!! Normal, așa auditoriu, așa jurnaliști! Dacă creșterea reală e undeva la 27%, cum spuneți că se scumpește cu 20 de bani?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.