Economie

Teleormănenii, tot mai interesaţi de cardul european de sănătate

Cardul european este dovada calităţii de asigurat când cetăţeanul român se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene. Acesta deschide dreptul titularului la servicii medicale care devin necesare pe durata şederii temporare într-un stat membru. Cardul nu poate fi utilizat în România.

În vederea eliberării cardului, persoana asigurată va depune la Casa de Asigurări de Sănătate Teleorman o cerere-tip (care poate fi descărcată de pe pagina web a instituţiei sau ridicată de la biroul de relaţii cu publicul), la care se anexează o copie după actul de identitate şi o dovadă a calităţii de asigurat (adeverinţă de la locul de muncă/adeverinţă de elev/student/cupon de pensie), pe toată perioada de prescripţie, respectiv 5 ani retroactiv.

După verificarea calităţii de asigurat de către casa de asigurări de sănătate, datele sunt transmise în vederea înregistrării cererii în sistemul informatic unic naţional şi pentru producerea cardului propriu-zis.

Cardul se eliberează în termen de 7 zile lucrăroare de la depunerea cererii şi este livrat la domiciliul asiguratului sau la adresa de corespondenţă indicată de acesta în formularul-tip, are o valabilitate de  6 luni de la data emiterii şi poate fi reînnoit la expirare.

Serviciile medicale se acordă în conformitate cu legislaţia statului membru al Uniunii Europene în care se deplasează titularul. Cardul nu poate fi utilizat în cazul în care deplasarea persoanei asigurate are drept scop beneficierea de tratament medical.

În Teleorman, în ultimii trei ani, cardul european a devenit destul de cunoscut şi utilizat de către locuitorii judeţului, mai ales în perioada concediilor. Astfel, în 2011 au fost eliberate 1.626 de carduri, în 2012, numărul acestora a crescut la 1.684 de carduri, iar până la finele lunii august 2013, CAS Teleorman, a eliberat 1.235 de astfel de documente. Numărul cel mai mare de documente eliberate într-o lună a fost înregistrat în iulie 2011 când au fost eliberate 325 de documete, urmat de luna iunie a anului în curs, când numărul de carduri de sănătate eliberate a fost de 307. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.