Social

Teleormănenii plătesc mai mult pentru cumpărarea vechimii în muncă, de la 1 ianuarie 2023

La nivelul județului Teleorman, există numeroase persoane care nu se încadrează în stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensia pentru limita de vârstă sau cea anticipată. Există, totuși, o soluție, și anume cumpărarea contribuției de vechime în muncă. Acest lucru se poate realiza pe o perioadă de 6 luni calendaristice, anterioare datei la care se încheie contractul de asigurare socială. Există și posibilitatea cotizării cu o sumă superioară nivelului minim.

Odată cu majorarea, de la 1 ianuarie 2023, a salariului minim brut la 3.000 lei, viitorii pensionari teleormăneni care vor încheia contracte cu Casa Județeană de Pensii Teleorman, urmează să scoată din buzunar o sumă mai mare de bani. Este vorba de 750 lei, comparativ cu suma de 638 de lei, aferentă anului 2020. Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale este reprezentată de venitul lunar asigurat, care nu poate fi mai mic decât salariul minim pe economie. De exemplu, pentru cumpărarea unui an întreg, suma totală suportată va fi de 9.000 de lei.

Posibilitatea de a plăti contribuția asigurării sociale datorate este valabilă până la data de 31 august 2023, putând fi efectuată eșalonat sau într-o singură tranșă. Dacă până la această dată, contribuția nu este achitată în totalitate, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate. Plata se poate realiza prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul persoanei. Contractul de asigurare socială și efectuarea contribuției de asigurări sociale se pot realiza între data împlinirii de 18 ani și data împlinirii vârstei de pensionare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.