Au mai rămas câteva zile până la Paşte şi teleormănenii sunt în toiul pregătirilor pentru masa festivă, iar carnea de miel, pregătită în feluri diferite, ouăle încondeiate, drobul, cozonacul şi pasca vor fi mai mult ca sigur nelipsite din casa nici unei familii.
Preţurile, din nefericire, nu mai sunt pentru toate buzunarele, însă, când vine vorba de carnea de miel, părerile sunt împărţite, cei mai mulţi susţinând că în ciuda faptului că a scăzut dramatic nivelul de trai, nu se cade ca de Paşte să lipsească produsele semnificative ale acestei mari sărbători creştine.
În fiecare an, teleormăneniii încearcă să păstreze tradiţia de a cumpăra carne de miel pentru masa de Paşte, însă, pentru cei mai mulţi, produsele sunt scumpe, mare parte din angajaţii judeţului având salariu minim pe economie. Nici pensionarii nu-şi permit să mai aibă masa la fel de bogată ca în anii trecuţi. Preţul mieilor încă din prima zi de comercializare a fost de peste 15 lei pe kg în viu, mielul tranşat s-a vândut şi cu 28 lei pe kg.
Carnea de miel poate fi cumpărată din magazinele specilizate în vânzarea cărnii din judeţ sau din supermarketuri sau pieţe, dar aici preţurile sunt mai ridicate. Pentru un kilogram de carne, teleormănenii trebuie să scoată din buzunar între 22 şi 28 de lei. Alexandra Măndiţa crede că nu toată lumea o să îşi permită să mănânce carne de miel în ziua de Paşte, spunând că “nu cred că toată lumea poate să aibă o masă îmbelşugată. Preţurile sunt destul de ridicate în comparaţie cu salariile. Pentru unii este foarte scump, dacă stăm să adunăm toate cele necesare pentru masă în perioada asta…. Sunt mulţi care abia îşi permit să îşi cumpere strictul necesar, să-şi achite facturile şi abia apoi se gândesc dacă mai cumpără şi carne de miel, în cazul în care le mai rămân bani. Eu am norocul de a lua de la ţară, de la părinţi, că altfel aş sta şi eu pe gânduri”.
Pentru alţi cumpărători preţurile nu sunt deloc mari, sunt chiar destul de bune, au luat miel din târg sau de pe la rudele de la ţară, ouăle la fel şi le-au rămas doar alte cumpărături. Este şi cazul lui Mircea Iulian, care a spus că o să cheltuiască în jur de 600 de lei, declarând că “preţurile sunt acceptabile. Încă nu am făcut toate cumpărăturile, dar sigur costurile se vor ridica undeva la peste 500 de lei. La fel şi Mioara Iepure, care crede că preţurile sunt aprope ca anul trecut, execptând carnea de miel, pe care a achiziţionat-o, spunea doamna, rezonabil, direct din gospodăria ciobanului, iar în ceea ce priveşte celelalte cumpărături, aceasta este de părere că “se găsesc produse pentru toate buzunarele, bugetul pe care o să îl aloc cumpărăturilor este de circa 500 de lei“.
Febra cumpărăturilor se simte mai puţin în pieţe şi mai mult în supermarketuri. Pe lângă tradiţionala carne de miel, drob şi ouă, direct de la magazin, se pot cumpăra pască la preţuri variate, cozonacii proaspeţi al căror preţ este între cinci şi chiar 20 de lei pe bucată şi chiar unele preparate. În supermarketuri, marea atracţie, mai ales pentru cei mici, sunt iepuraşii şi ouăle de ciocolată, precum şi altfel de figurine şi aranjamente care atrag atenţia prin culorile vii de pe ambalaje. (C.P.)