Eveniment

Teleormănenii, codaşi şi la curăţenie

Monica DUMITRESCU

La sfârşitul săptămânii trecute, românii din fiecare judeţ al ţării şi-au pus mănuşile, au luat saci şi au participat la “Let`s Do It, România!”, cea mai mare mobilizare de voluntari din ţară, cu scopul de a strânge deşeurile din arealele naturale. Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de voluntari au venit la punctele de înregistrare, iar acţiunea s-a încheiat în jurul orei 15:00, când partenerii de la salubritate au început colectarea sacilor.

Primele estimări arată că peste 136 000 voluntari au strâns peste 168 000 de saci cu deşeuri, sâmbătă 24 septembrie 2016, în Ziua de Curăţenie Naţională “Let`s Do It, România!”. Organizată pentru cel de-al cincilea an, acţiunea a devenit o tradiţie pentru români, care aleg să-şi ofere timpul şi energia pentru o cauză în care cred cu tărie.

În topul judeţelor cu cei mai activi voluntari se găsesc Botoşani (16 000 voluntari – 8000 saci), Maramureş (12 000 voluntari – 10 780 de saci), Vaslui (11 500 voluntari – 14 500 de saci), Gorj (10 140 – 14 000 de saci), Suceava (6 900 voluntari – 10 350 de saci), Prahova (6 200 voluntari – 8000 de saci), Buzău (5 582 voluntari – 10 952 de saci), Arad (5 042 voluntari – 6212 de saci).

Teleormanul se clasează în coada clasamentului şi la acest capitol. Conform datelor doar 565 de voluntari au răspuns apelului, aceştia colectând în total 1140 de saci de gunoi. Comparativ cu Teleormanul, doar în judeţele Vâlcea, Mehedinţi şi Covasna a fost înregistrată o participare mai mică la acestă acţiune.

Deşeurile colectate de către voluntari au fost deşeuri precum: PET-uri, sticlă, doze de aluminiu, veselă de plastic, materiale textile, îmbrăcăminte şi încalţăminte, dar şi deşeuri electronice. O problemă des întâlnită de voluntari au fost cadavrele de animale (căini, pisici, pasari, cai) aruncate în ape, păduri şi pe marginea drumului.

Participanţii la “Let`s Do It, România!” provin din medii variate şi au vârste şi ocupaţii diferite. Printre voluntari se numără elevi, care au venit împreună cu profesorii şi şcoala, angajaţi din companii din diverse domenii, familii, persoane cu dizabilităţi şi chiar deţinuţi, care realizează astfel muncă în folosul comunităţii. Dacă cel mai tânăr voluntar are doar 3 ani, a venit însoţit de părinţi şi învaţă să respecte natura, cel mai vârstnic voluntar are 80 de ani şi i-a impresionat pe cei din jur prin implicare şi dedicare.

“Mulţumim tuturor voluntarilor care an de an aleg să se implice în schimbare şi participă la acţiunile noastre de curăţenie.“Let`s Do It, România!” este un simbol al voluntariatului în România, un exemplu că românii se pot uni pentru o cauza pozitivă, o dovadă că românilor le pasă de natură şi de mediul în care trăiesc. Ne bucurăm să vedem că oamenii înţeleg că este nevoie de implicare constantă pentru a schimba mentalităţi şi a îmbunătăţi problema deşeurilor. Dorim ca, prin această iniţiativă, să atragem atenţia autorităţilor naţionale şi locale că România are nevoie de o reformă urgentă pentru colectarea a ceea ce aruncăm, altfel riscăm să sufocăm România de deşeuri!”, a declarat Andrei Coşuleanu, Director Executiv “Let`s Do It, România!”.

3 Comments

  1. Inca traim in lumea a treia ! Atata timp cat se promoveaza persoane care au voie sa faca ce vor asa se comporta si cetatenii fara pic de responsabilitate fata de mediu.Ar trebui sa se inceapa cu ecologizarea gunoaielor umane si apoi sa se treaca si la curatenia in mediu.

  2. Ar trebui ca toti romanii sa dovedeasca faptul ca le „pasa” de natura, in fiecare zi, nu numai in cazul unor actiuni organizate cu participarea voluntarilor . Multi dintre ei au participat mai mult sau mai putin din spirit de voluntariat , in special elevii . Cred ca nu este prea placut sa strangi tot felul de gunoaie lasate de cei carora nu le „pasa: de natura . Este, in primul rand, vorba de civilizatie . Sunt de apreciat si astfel de actiuni, dar fara masuri clare din partea administratiei publice locale nu se vor inregistra progrese in acest domeniu .

  3. Este din cauza la primării ca în loc să se ocupe de sate,comune si județ,ei au alte preocupări!
    Rușine să le fie la primari.Se fac de râs.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.