Economie

Teleormănenii au consumat, anul trecut, medicamente în valoare de 73,5 milioane lei

O gospodărie a cheltuit lunar, în medie, pe medicamente 58,21 lei, în primul trimestru din acest an, se arată într-o anchetă privind veniturile şi consumul populaţiei realizată de Institutul Naţional de Statistică. Mai mari consumatori de medicamente sunt locuitorii zonelor urbane unde, potrivit datelor statistice, o gospodărie a cheltuit 69,33 lei lunar, în medie, pe medicamente de uz uman, în timp ce în mediul rural cheltuielile cu aceste produse s-au ridicat la 43,73 lei.

Consumul de medicamente este, cel puţin valoric, ascendent în ultimii trei ani, la nivelul judeţului Teleorman, în ultimii trei ani, deşi pe parcursul fiecărui an consumul a fost oscilant, la final, când s-a tras linie, valoarea decontată de CAS Teleorman a fost mai mare în fiecare an, comparativ cu precedentul.

Astfel, pe parcursul anului 2010 consumul de medicamente compensate şi gratuite a avut, după cum am precizat, o evoluţie oscilantă, crescând în prima parte a anului până la 6,3 milioane lei în luna iunie, după care consumul de medicamente a înregistrat o scădere până la 4,6 milioane lei în luna iulie şi ulterior o creştere la 5,5 milioane lei în luna noiembrie, la finele anului 2010 consumul total de medicamente ridicându-se la suma de 64,823 milioane lei, din care cea mai mare parte o reprezintă medicamentele gratuite şi compensate a căror valoare s-a ridicat la peste 52 milioane lei.

În anul următor, în 2011 consumul de medicamente a depăşit cu aproiape 3 milioane de lei valoarea medicamentelor decontate de CAS Teleorman. Astfel, potrivit datelor întocmite de CAS consumul de medicamente cu şi fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu în anul 2011 a fost de peste 67,717 milioane lei, în prima parte a anului evolutia consumului fiind în creştere, ajungând la 6,3 milioane lei în luna martie, după care a urmat o scădere  până la 5 milioane lei în luna aprilie şi ulterior o creştere până la 6,1 milioane lei în noiembrie. La final, valoarea totală a consumului de medicamente a fost de 67,717 milioane lei. Evoluţia crescătoare a consumului medicamentelor cu şi fără contribuţie personală s-a menţinut şi în anul 2012, anul trecut consumul total de medicamente ridicându-se la o valoare de aproximativ 73,5 milioane lei, cu aproape 6 milioane de lei mai mare ca anul anterior.

Şi în 2012, cea mai mare parte a ponderii în consumul de medicamente o reprezintă cele eliberate pe bază de prescripţie medicală, cu sau fără contribuţie personală. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.