Politic

Teleormănenii aflați în carantină ori izolare la data alegerilor parlamentare vor putea vota prin intermediul urnei speciale

Teleormănenii cu drept de vot, care vor fi în carantină sau în izolare la domiciliu, din cauza COVID-19, în locaţia declarată ori într-un spaţiu special desemnat de autorităţi, vor putea vota la alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie, prin intermediul urnei speciale, conform unei decizii a Biroului Electoral Central.

Astfel, în ceea ce privește cetăţenii cu drept de vot aflaţi în carantină, aceștia vor putea vota dacă depun o cerere în acest sens însoţită de copie a deciziei de carantină emisă de Direcția de Sănătate Publică. Totodată, cei aflaţi în izolare pot vota dacă depun o cerere în acest sens şi copie după următoarele documente: biletul de externare (care să confirme diagnosticul şi indicaţia de izolare), decizia de izolare emisă de Direcția de Sănătate Publică şi rezultatul unui test COVID-19 pozitiv din ultimele 14 zile.

Conform deciziei Biroului Electoral Central, cererile privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale constituie, totodată, și cereri pentru exercitarea dreptului de vot.

Direcţiile de Sănătate Publică vor transmite până cel târziu în 5 decembrie birourilor electorale de circumscripţie lista persoanelor în privinţa cărora s-a instituit izolarea sau carantină şi cu privire la care s-a formulat cerere pentru votul prin urna mobilă, se arată în decizia Biroului Electoral Central.

„În cazul persoanelor în cazul cărora direcțiile de sănătate publică au confirmat conform art. 2 instituirea izolării sau carantinei, birourile electorale de circumscripție județeană/oficiile electorale, după caz, imprimă cererile privind emiterea documentelor necesare exercitării votului prin intermediul urnei speciale prevăzute la art. 1 alin. (7) din decizia Biroului Electoral Central nr.40/2020, republicată, pe care le transmit, împreună cu deciziile emise de direcțiile de sănătate publică, prin intermediul instituției prefectului, până cel mai târziu în data de 6 decembrie 2020, ora 10.00, biroului electoral al secției de votare celei mai apropiate de imobilul la care s-a solicitat deplasarea urnei speciale”, se mai arată în decizia Birorului Electoral Central.

Conform normelor în vigoare, persoanele care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cei care se află internaţi în spital sau execută o pedeapsă privativă de libertate pot depune cereri pentru a vota în 6 decembrie la alegerile parlamentare, cu urna specială, în anumite condiţii.

Alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate pot depune cereri pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, dacă au domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală în care se află secţia de votare, cererile urmând să fie depuse la secţia de votare cea mai apropiată de imobilul unde se solicită deplasarea echipei, cel mai târziu în preziua votării – 5 decembrie 2020, între orele 18.00-20.00.

Duminică, 6 decembrie,  în țară se va desfășura scrutinul pentru alegerile parlamentare. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, 334 de secţii de votare vor fi deschise, în Teleorman, în ziua alegerilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.