Social

Teleorman: sacrificarea mielor pentru Paşte se va face doar în cele trei abatoare autorizate

În acest an, deocamdată, în nici o piaţă din Teleorman nu vor exista puncte de sacrificare a mieilor, asta pentru că Direcţia Sanitar Veterinară Teleorman nu a primit vreo solicitare din partea nici unei primării din judeţ pentru a beneficia de derogarea de la normele europene pentru amplasarea temporară de puncte destinate sacrificării mieilor.

Potrivit prevederilor Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004, privind regulile specifice aplicabile produselor de origine animală, sacrificarea animalelor, în cazul acesta a mieilor de Paşte, trebuie să se realizeze numai în abatoare specializate, autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare.

Mulţi teleormăneni au rămas tradiţionalişti, dacă putem spune aşa, ei preferând să cumpere mieii vii şi să îi sacrifice în gospodăriile proprii, pe răspunderea proprie, întrucât DSVSA nu are competenţă de a verifica persoanele fizice care recurg la a cumpăra mieii direct de la cioban, cu sau fără control sanitar veterinr în prealabil. După cum am menţionat, până la această dată, nici o primărie din Teleorman nu a solicitat Direcţiei Sanitar-Veterinare Teleorman autorizare pentru înfiinţarea unui punct de sacrificare, pe de o parte din cauza costurilor mari pentru amenajare, iar pe de alta pentru că nu se întrunesc condiţiile legale, respectiv asigurarea apei curente, calde şi reci, a unui spaţiu destinat sacrificării şi un altul pentru tanşare, sterilizator pentru ustensilele folosite la tăiere şi tranşare etc.

Începând de luni, 14 aprilie, intră în vigoare derogarea UE prin care se pot amenaja spaţii de sacrificare a mieilor pentru Paşte

Spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor vor funcţiona numai în perioada 14-19 aprilie şi trebuie să asigure respectarea condiţiilor de igienă, sănătate şi bunăstare în timpul sacrificării, gestionarea subproduselor nedestinate consumului uman şi eliminarea a deşeurilor, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Teleormănenii care nu doresc să cumpere carnea de miel direct din măcelării sau supermarket-uri, ci să-şi aleagă singuri mieii, pe care să-i sacrifice în condiţii optime din punct de vedere sanitar-veterinar nu vor avea această posibilitate, decât să-şi rişte sănătatea cumpărând din gospodăriile populaţiei fără a şti dacă sunt sau nu verificaţi din punct de vedere sanitar-veterinar.

Timpul nu este pierdut, a spus directorul DSVSA Teleorman, Iulian Ianculescu, primăriile, dacă întrunesc regulile pentru a amenaja spaţiile temporare, pot depune solicitările la DSVSA şi, în urma unei verificări din partea Direcţiei de conformitate, poate fi emisă autorizaţia temporară pentru amenajarea acestor spaţii. În cazul în care aceste spaţii primesc undă verde pentru a fi funcţionale, sacrificarea se va face de către măcelari autorizaţi, iar carcasele de miel vor fi verificate de medicii veterinari, care le vor aplica marca de sănătate înainte de a fi înmânate cumpărătorilor. În acest punct de sacrificare vor putea fi tăiaţi numai miei crotaliaţi, ce trebuie să fie însoţiţi de toate documentele sanitar-veterinare impuse de legislaţia în vigoare.

 

“Majoritatea preferă să îşi cumpere animalul în viu şi să-l sacrifice tradiţional, în propria gospodărie”

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Teleorman a menţionat că mieii vor fi sacrificaţi, pentru a fi scoşi la comercializare, doar în cele trei abatoare autorizate: Cicalex, Avicola Costeşti Roşiorii de Vede şi Romcip Salcia. În toate abatoarele vor exista asomatoare, aşa cum prevede legea, mieii fiind comercializaţi ulterior prin magazinele autorizate sau în pieţe, de altfel în spaţiile autorizate în acest sens. “Nici o primărie din judeţ nu ne-a solicitat, deocamdată, autorizare pentru înfiinţarea unui astfel de punct de sacrificare, deoarece presupune costuri foarte mari, iar în cele mai multe cazuri, oamenii, pe propria răspundere, preferă să îşi cumpere animalul în viu şi să îl sacrifice tradiţional, în propria gospodărie sau acasă la cioban“, a precizat Iulian Ianculescu, directorul DSVSA Teleorman. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.