Dintr-o analiză realizată de Expert Forum, reiese că județul Teleorman se află pe locul 5 la nivel național în ceea ce privește votul pe liste suplimentare la alegerile locale.
Votul pe liste suplimentare la alegerile locale reprezintă o excepție, întrucât alegătorii votează unde sunt arondați cu domiciliul sau reședința conform Registrului Electoral. Excepțiile pentru care alegatorii sunt înscriși în listele suplimentare pot fi: alegătorul și-a stabilit reședința în localitatea respectivă înainte de 11 aprilie și nu s-a înscris în Registrul Electoral; alegătorul omis de pe listele permanente sau care și-a schimbat domiciliul cu puțin timp înaintea alegerilor și nu se regăsește pe listele permanente; membri ai biroului electoral care votează în secția respectivă de votare și au domiciliul sau reședința în aceeași circumscripție.
Pentru cele două tururi ale alegerilor din 2016 votul pe listele suplimentare a reprezentat conform proceselor verbale 2% (178 mii din 8,8 mil alegători), iar în 2020 a crescut la 2,8% (242 mii din 8,4 mil alegători). Pentru alegerile din 2024, procentul este de 2,3 (207 mii din 9 milioane alegători), într-o ușoară scădere față de 2020. Nu se poate concluziona clar dacă această diferență este cauzată și de limita de 10 aprilie stabilită pentru înregistrarea adreselor de reședință.
Potrivit EFOR, pentru analiza de față s-au folosit datele din fișierul de prezență SIMPV, exportate de pe pagina web prezenta.roaep.ro. În unele cazuri datele nu corespund cu cele din procesele verbale, însă proporțiile se păstrează.
Datele pentru 2024 arată că procentual cel mai mult s-a votat pe liste suplimentare în Mehedinți (8,2%), Giurgiu (4,7%), Caraș Severin (5,35%), Sălaj și Teleorman (4%). Majoritatea județelor unde s-a remarcat un procent crescut se regăsesc în zona de sud vest. Și în 2020 situația este similară.
