Economie

Teleorman, între județele cu cele mai mari creșteri economice în 2019

Trei județe, între care și Teleorman, au înregistrat cele mai mari creșteri economice în anul 2019, arată datele publicate de Comisia Națională de Prognoză, în luna decembrie. La nivel național, creșterea calculată de Comisia Națională de Prognoză a fost de 4%. Aceeași prognoză în profil teritorial (realizată pe baza prognozei pe termen mediu 2019 – 2023, varianta de toamnă 2019) arată că, în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, cele mai prospere județe ale țării sunt municipiul București, Clujul, Timișul, Constanța și Brașov.

Cele mai recente date făcute publice de Comisia Națională de Strategie și Prognoză arată că județele Neamț, Bacău și Teleorman sunt cele care au înregistrat cele mai mari creșteri ale Produsului Intern Brut în 2019, cu valori de 7%, 6,6%, respectiv, 6,2%. Creșteri mari au înregistrat și județele Cluj și Ilfov (6,1%), în timp ce la polul opus se află creșteri Prahova (cu 0,7%), Brăila (creștere de 1,8%), Tulcea și Timiș (creșteri de 1,9%).

Produsul intern brut (PIB) este un indicator macroeconomic ce reflectă suma valorii de piață a tuturor mărfurilor și serviciilor destinate consumului final, produse în toate ramurile economiei în interiorul unei țări în decurs de un an.

Pe de altă parte, în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, datele publicate de Comisia Națională de Prognoză arată că județele cu cel mai ridicat PIB/capita sunt municipiul București, 28.573 euro, Cluj, cu 15.011 euro, Timiș, cu 14.727 de euro, Constanța, cu 14.596 de euro și Brașov, cu 13.695 de euro. La polul opus, s-au aflat în 2019 Vaslui, cu o valoare a PIB/capita de 5.554 de euro, Botoșani (5.688), Suceava (6.482), Teleorman (6.527) și Mehedinți (6.630).

Institutul Național de Statistică definește Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor ca reprezentând valoarea totală a bunurilor și serviciilor produse într-o regiune împărțită la numărul de locuitori existent în regiunea respectivă. Valorile sunt exprimate de Comisia Națională de Prognoză în euro și nu sunt ajustate de puterea de cumpărare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.