Social

Teleorman: Doar 12% din cantitatea totală de plastic generată anual se reciclează

Peste 5.000 de tone de plastic sunt generate anual în județul Teleorman, ceea ce înseamnă că fiecare locuitor al județului aruncă anual aproximativ 14 kilograme de plastic. Din această cantitate, doar 12,7% este colectată separat și ajunge la stațiile de sortare și reciclare. Cifrele au fost extrase din Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD). Potrivit acestuia, în județul Teleorman au fost generate 44.730 tone deșeuri menajere.

Într-o cercetare privind modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării, Asociația Mai Mult Verde și Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI) au concluzionat că cele mai eficiente proceduri pentru a evita poluarea apelor cu plastic rămân colectarea separată și buna gestionare a deșeurilor. Cele două organizații au analizat modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării, cu scopul de a identifica posibilele cauze privind poluarea cu plastic a apelor, dar și măsurile necesare pentru a gestiona problema deșeurilor municipale.

“În România anului 2022, avem încă zeci de localități în care deșeurile nu sunt colectate sau sunt preluate nediferențiat, doar pentru a ajunge la gropile de gunoi, transformate între timp în munți de gunoi. Sunt acele sute de mii de tone de deșeuri pe care le vedem în fiecare an în natură și care, mai devreme sau mai târziu, ajung în ape. Unele se dezintegrează, dar cele de plastic rămân pentru sute de ani. Unii edili au înțeles asta. Alții au nevoie de sprijin”, a declarat Doru Mitrana, președinte al Asociației Mai Mult Verde.

Județul Teleorman înregistrează performanțe bune, cu rate de reciclare în creștere, în special în localitatea Zimnicea, unde rata de reciclare este cea mai mare comparativ cu celelalte localități aflate de-a lungul Dunării. Din datele raportate pentru anul 2019 în PJGD, acoperirea serviciilor de salubritate în județ este de 100%. Colectarea se face la puncte special amenajate, pe 2 sau 4 fracții în mediul urban și pe 2 fracții în mediul rural, la un tarif de 10 lei/ pers./ lună (urban) și 5 lei/ pers./ lună (rural).

În județul Teleorman, Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor a fost aprobat în mai 2021, iar SMID este în operare.

Asociația Mai Mult Verde atrage atenția că principala sursă de poluare cu plastic a apelor o reprezintă sursele de uscat, mai ales gestionarea deficitară a deșeurilor municipale. Tocmai de aceea, reprezentanții asociației, în colaborare cu FADI, vin în sprijinul autorităților și comunităților locale în procesul de colectare separată a deșeurilor cu un Ghid de bune practici în gestionarea deșeurilor municipale pentru cele 12 județe riverane Dunării. Acestea vor fi distribuite începând cu această primăvară în aproximativ 150 de localități dunărene.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.