Social

Teleorman: Despăgubiri de peste 5,1 milioane de lei, pentru 1.526 de exploataţii afectate de pesta porcină africană

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în prezent, în 235 de localități din 25 de județe, cu un număr de 609 focare, dintre care 9 focare în exploataţii comerciale şi 2 focare în exploataţii de tip, în scădere faţă de actualizarea precedentă a situației, informează ANSVSA. Potrivit sursei citate, în alte 11 județe există doar cazuri la mistreți.

De la confirmarea primului focar de pestă porcină africană și până în prezent, au fost eliminați 545.022 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.473 de cazuri la mistreţi.

Au fost stinse, la nivel național, 2.282 de focare, cele mai multe, respectiv 586, în judeţul Tulcea (dintre care 5 focare în exploataţii comerciale şi un focar într-o exploataţie de tip A), 190 de focare în judeţul Brăila (dintre care 15 în exploataţii comerciale) și Dolj, 200 de focare în judeţul Teleorman, 150 de focare în judeţul Ialomiţa şi 122 de focare în judeţul Călăraşi (dintre care 5 focare în exploataţii comerciale).

În prezent, la nivelul județului Teleorman, sunt active, potrivit ANSVSA, 195 de focare de pestă porcină în gospodăriile oamenilor și 537 de cazuri la mistreți.

Până luni, 6 ianuarie, la nivel național au fost despăgubiți 14.800 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 403,37 milioane de lei. La nivelul județului Teleorman, au fost plătite despăgubiri pentru cele 1.526 de exploataţii afectate în valoare de 5.108.960 de lei.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.