Economie

Teleorman: 541 de cazuri de pestă porcină africană confirmate la porcii mistreți; 72 de cazuri active în gospodăriile oamenilor

409 de focare active de pestă porcină africană (PPA) erau înregistrate, vineri, la nivel național, în 32 de judeţe, din care patru în exploataţii comerciale şi şase focare în exploataţii comerciale de tip A, potrivit datelor anunţate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Numărul focarelor active este în scădere faţă de raportarea autorităţii din 6 noiembrie, când au fost consemnate 441 de focare, iar cele mai multe focare active sunt înregistrate la nivelul județului Teleorman, respectiv 72.

Potrivit sursei citate, în cursul anului 2020, au fost ucise 194.211 de animale, dintre care 265 de porcine în exploatații comerciale profesionale; 743 de porcine în exploatații de tip A; 203 de porcine în exploatațiile nonprofesionale.

Valoarea totală a despăgubirilor acordate pentru proprietarii ale căror animale au fost afectate de virusul pestei porcine africane, până la data menționată, se ridică la sumă de 204.109.981 lei.

Plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor se face la valoarea de piață, în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor, legilor în vigoare. Documentația aferentă acordării despăgubirilor se depune la direcția sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, în termen de cel mult 30 de zile de la uciderea, tăierea sau afectarea porcinelor.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie și până în prezent, au fost diagnosticate 4.181 de cazuri la mistreț. La nivelul județului, până la data menționată au fost confirmate 541 de cazuri la mistreți.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreț se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.

Autoritățile atrag atenția asupra faptului că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic și social.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.