Eveniment

Teleorman: 291 de focare de pestă porcină africană active în gospodăriile populației și alte 520 cazuri la mistreți

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în prezent, în 316 localități din 25 de județe, cu un număr de 1.108 focare (dintre care 11 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații de tip A), informează ANSVSA. Potrivit sursei citate, în alte patru județe există doar cazuri la mistreți. De la confirmarea primului focar de pestă porcină africană și până în prezent, au fost eliminați 449.452 de porci afectați de boală.

La nivelul județului Teleorman, sunt active, potrivit ANSVSA, 291 de focare în gospodăriile oamenilor și 520 de cazuri la mistreți. De asemenea, au fost stinse 37 de focare.

Până luni, 3 septembrie, la nivel național au fost despăgubiți 9.633 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 258.028.610 lei. La nivelul județului Teleorman, au fost plătite despăgubiri pentru 226 de exploatații, dintr-un total de 342, în valoare de 891.950 de lei.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.