Eveniment

Teleorman: 283 de focare de pestă porcină africană active în gospodăriile populației și alte 516 cazuri la mistreți

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în prezent, în 283 de localități din 22 de județe, cu un număr de 950 de focare (dintre care 6 focare în exploatații comerciale și 3 focare în exploatații de tip A), informează ANSVSA. Potrivit sursei citate, în alte cinci județe există doar cazuri la mistreți. De la confirmarea primului focar de pestă porcină africană și până în prezent, au fost eliminați 428.744 de porci afectați de boală.

La nivelul județului Teleorman, până în prezent, au fost stinse 12 focare și sunt active 283 de focare în gospodăriile populației și 516 cazuri la mistreți.

Până luni, 20 august, la nivel național au fost despăgubiți 9.214 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 253.778.370 de lei. La nivelul județului Teleorman, au fost plătite despăgubiri pentru 226 de exploatații, dintr-un total de 342, în valoare de 891.950 de lei.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.