Eveniment

Teleorman: 281 de focare de pestă porcină africană active în gospodăriile populației și alte 527 cazuri la mistreți

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în prezent, în 346 localități din 26 de județe, cu un număr de 1.223 de focare (dintre care 13 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A), în creştere faţă de 12 septembrie când au fost raportate 1.185 focare, informează ANSVSA. Potrivit sursei citate, în alte trei județe există doar cazuri la mistreți. De la confirmarea primului focar de pestă porcină africană și până în prezent, au fost eliminați 481.921 de porci afectați de boală și există 2.126 de cazuri la mistreţi.

La nivelul județului Teleorman, sunt active, potrivit ANSVSA, 281 de focare în gospodăriile oamenilor și 527 de cazuri la mistreți. De asemenea, au fost stinse 64 de focare.

Până marți, 24 septembrie, la nivel național au fost despăgubiți 10.186 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 260.438.090 lei. La nivelul județului Teleorman, au fost plătite despăgubiri pentru 571 de exploatații, dintr-un total de 578, în valoare de 1.723.750 de lei.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.