Eveniment

Teleorman: 229 de focare de pestă porcină africană active în gospodăriile populației și alte 534 de cazuri la mistreți

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în prezent, în 260 localități din 26 de județe, cu un număr de 792vde focare (dintre care 17 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații de tip A), în scădere faţă de actualizarea precedentă a situației, informează ANSVSA. Potrivit sursei citate, în alte opt județe există doar cazuri la mistreți.

De la confirmarea primului focar de pestă porcină africană și până în prezent, au fost eliminați 539.341 de porci afectați de boală și există 2.262 de cazuri la mistreţi.

La nivelul județului Teleorman, sunt active, potrivit ANSVSA, 229 de focare de pestă porcină în gospodăriile oamenilor și 534 de cazuri la mistreți.

Până miercuri, 31 octombrie, la nivel național au fost despăgubiți 13.665 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 327.12 milioane de lei. La nivelul județului Teleorman, au fost plătite despăgubiri pentru 1.412 exploatații, dintr-un total de 1.413, în valoare de 4,49 milioane de lei.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.