Eveniment

Teleorman: 220 de focare de pestă porcină africană active în gospodăriile populației; alte 537 de cazuri la mistreți/ Au fost stinse 164 de focare

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în prezent, în 261 de localități din 28 de județe, cu 4 focare în exploatații de tip A), în scădere faţă de actualizarea precedentă a situației, informează ANSVSA. Potrivit sursei citate, în alte șase județe există doar cazuri la mistreți.

De la confirmarea primului focar de pestă porcină africană și până în prezent, au fost eliminați  539.865 de porci afectați de boală și există 2.346 de cazuri la mistreţi.

Au fost stinse, la nivel național, 2.022 de focare, cele mai multe, respectiv 586, în judeţul Tulcea (dintre care 5 focare în exploataţii comerciale şi un focar într-o exploataţie de tip A), 172 de focare în judeţul Brăila (dintre care 12 în exploataţii comerciale), 164 de focare în judeţul Teleorman, 160 de focare în judeţul Dolj, 150 de focare în judeţul Ialomiţa şi 121 de focare în judeţul Călăraşi (dintre care 4 focare în exploataţii comerciale).

În prezent, la nivelul județului Teleorman, sunt active, potrivit ANSVSA, 220 de focare de pestă porcină în gospodăriile oamenilor și 537 de cazuri la mistreți.

Până marți, 26 noiembrie, la nivel național au fost despăgubiți 13.682 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 330.45 de milioane de lei. La nivelul județului Teleorman, au fost plătite despăgubiri pentru 1.412 exploatații, dintr-un total de 1.413, în valoare de 4.49 milioane de lei.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.