Social

Teleorman / 1267 de persoane, în Registrul automatizat al celor care au comis infracțiuni sexuale sau au exploatat minori

Pe 1 iulie, Poliția Română anunța că a operaționalizat Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. În ceea ce privește județul Teleorman, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman confirmă că 1267 de persoane sunt luate în evidență în acest Registru.

“Registrul reprezintă un mijloc de cunoaştere, supraveghere şi identificare operativă a persoanelor care au comis infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale”, spun reprezentanții Poliției Române despre importanța și relevanța acestuia. În aceleași scopuri, există, de asemenea, un “certificat de integritate comportamentală”, potrivit Poliției Române, care este un document eliberat persoanelor fizice, care atestă “lipsa înscrierilor în Registru sau, după caz, datele înscrise în Registru cu privire la acestea”.

Tipologia persoanelor luate în evidență în Registru

În Registru, se ține evidența “persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracţiunile anterior enumerate, de către organele române competente”, “persoanele de cetăţenie română, despre care s-au primit comunicări de luare în evidenţă din partea autorităţilor centrale din celelalte state membre şi a autorităţilor competente din statele terţe, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de acest fel”.

Mai mult, conform polițiștilor, în Registru se ține și evidența persoanelor care s-au născut în străinătate, despre care s-au primit comunicări din partea autorităţilor competente ale altor state, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni dintre cele enumerate şi cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.

Așadar, aceste persoane înscrise în Registru au mai multe obligații, printre care se numără prezentarea periodică la organele de poliție, nu mai târziu de o dată la 3 luni, pentru a comunica informații privind meseria, activitatea pe care o desfășoară, persoanele cu care locuiesc și dacă au avut acces la orice loc frecventat în mod preponderent de copii. În cazul în care persoana respectivă nu respectă aceste obligații, acest fapt va constitui infracțiune și va fi pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu o amendă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.