Social

Tel Verde pentru informaţii privind înscrierea în învăţământul primar

eleviMonica DUMITRESCU

Şi anul acesta, în perioada înscrierii copiilor în învăţământul primar, funcţionează linia specială Tel Verde 0.800.816.247 la care părinţii pot obţine informaţii. Un inspector şcolar, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, va răspunde apelurilor la acest număr de telefon gratuit, până pe data de 22 aprilie 2016, de luni până joi, în intervalul orar 08:00 – 17:00, şi vineri, în intervalul orar 8.00-14.00, şi va da părinţilor informaţiile de care au nevoie. Părinţii pot găsi răspunsurile la întrebările privind metodologia şi calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare sau clasa I şi pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei, sau direct la unităţile de învăţământ la care intenţionează să-şi înscrie copiii.

 

Peste 2500 de locuri în clasa pregătitoare, disponibile în Teleorman

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru anul şcolar 2016-2017, au fost aprobate 2594 de locuri în clasa pregătitoare în unităţile de învăţământ din Teleorman. În total, vor fi înfiinţate 111 clase pregătitoare în şcolile din Teleorman. În 30 de localităţi teleormănene, copiii înscrişi la clasa pregătitoare în anul şcolar viitor vor învăţa în clase de simultan, alături de colegii lor mai mari, această măsură fiind luată din cauza numărului foarte mic de copii de vârstă şcolară. În aceste localităţi numărul copiilor care vor merge anul viitor în clasa pregătitoare este cuprins în general între 4 şi 17, în majoritatea fiind însă mai mic de 10 copii.

Şcolile în care în noul an şcolar vor păşi cei mai puţin boboci sunt: Şcoala Primară nr. 3 Preajba (Poeni), Şcoala Gimnazială nr. 2 Vătaşi (Poeni), Şcoala Gârdeşti (Necşeşti).

 

Începând de luni, părinţii pot completa cererile de înscriere în clasa pregătitoare

Conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, părinţii vor putea completa cererile de înscriere în clasa pregătitoare online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea copiilor în perioada 29 februarie-18 martie. Programul este zilnic, în intervalul orar 8.00 – 18.00, de luni până vineri, respectiv 9.00 – 13.00, în zilele de sâmbătă.

La repartizare, prioritate au elevii înscrişi la şcoala de circumscripţie. Copiii care nu sunt arondaţi şcolii la care doresc să se înscrie pot fi acceptaţi pe locurile rămase libere după înscrierea copiilor arondaţi. Dacă numărul de cereri de înscriere din afara circumscripţiei este mai mare decât numărul locurilor rămase libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale şi specifice.

Conform metodologiei criteriile generale de departajare sunt: existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi (este asimilat acestei situaţii cazul copilului care provine de la o casă de copii/centru de plasament/plasament familial); existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte; existenţa unui frate/a unei surori înmatriculate în şcoala respectivă.

Astfel, înscrierea copiilor în clasa pregătitoare se va realiza în două etape. Prima etapă se va desfăşura după următorul calendar: 21 martie 2016- repartizarea la şcoala de circumscriptie a copiilor ai căror părinţi au solicitat acest lucru în cererea-tip de înscriere; 22-24 martie 2016- admiterea sau respingerea cererilor de înscriere la alte şcoli decât cele de circumscripţie; 25 martie 2016-repartizarea la şcoala de circumscripţie a copiilor care au fost înscrişi la o altă şcoală, dar nu au fost admisi din cauza lipsei de locuri şi care au exprimat în această fază opţiunea pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie; 25-26 martie 2016-afişarea la sediul şcolilor şi pe site-ul inspectoratului şcolar a copiilor înmatriculaţi, a numărului de locuri rămase libere şi a listei copiilor neînscrişi după prima etapă

A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare începe pe 29 martie 2016 cu afişarea în şcoli şi pe site-ul inspectoratului şcolar a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile. În perioada 30 martie-8 aprilie 2016 are loc depunerea cererii-tip de înscriere la secretariatul şcolii aflate pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni exprimate de părinţi pentru etapa a doua. Urmează pe 15 aprilie 2016- afişarea la sediul fiecărei şcoli a listelor finale cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare, în perioada 18-22 aprilie 2016 –           soluţionarea de către inspectoratele şcolare a cererilor părinţilor copiilor care nu au fost încă înscrişi la vreo şcoală.

 

Evaluarea psihosomatică

Părinţii copiilor care împlinesc 6 ani până pe 31 august 2016 vor fi obligaţi să-i înscrie pe cei mici la clasa pregătitoare. Ca şi în anii precedenţi, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani după această dată pot fi înscrişi la clasa pregătitoare doar dacă trec evaluarea psihosomatică.

Astfel spus, doar pentru copiii care împlinesc 6 ani după data de 1 septembrie 2016, este obligatorie evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică care se realizează, la cererea părinţilor în urma unei programări prealabile, în oricare dintre cele cinci centre stabilite de Inspectoratul Şcolar Judeţean, câte unul în fiecare oraş sau municipiu din judeţ. Data limită până la care se face evaluarea psihosomatică pentru înscrierea în clasa pregătitoare este 16 martie.

Testele sunt aplicate de către specialişti psihologi, şi cuprind întrebări legate de cunoştinţe şi informaţii esenţiale, pe care orice copil trebuie să le deţină până la vârsta de 6-7 ani – cum ar fi să numere, să cunoască anotimpurile sau să recunoască diferite culori. Nu există seturi de întrebări standard. Pentru ca un copil să primească raspuns favorabil pentru înscrierea în clasa la care aspiră, trebuie să răspundă corect la cel putin 75% din întrebările puse la evaluare. Rezultatele evaluării nu pot fi contestate de părinţi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.