Social

Tel Verde pentru dascălii şi părinţii care au neclarităţi legate de utilizarea manualelor digitale

Monica DUMITRESCU

Începând din toamnă vor fi introduse manualele digitale. Primii copii care vor beneficia de aceste manuale digitale sunt elevii claselor a I-a şi a II-a. Noile manuale de clasa I şi a II-a vor aduce, ca element de noutate, posibilitatea de a preda şi învăţa şi pe suport digital. Această modalitate este pe placul copiilor, dar ar putea naşte dificultăţi pentru învăţători şi părinţi. Anticipând această situaţie, luni a fost lansată o platformă online unde dascălii şi părinţii pot să se informeze şi să primească sfaturi despre utilizarea variantelor digitale. Platforma a fost creată special pentru ei de către experţii de la Siveco şi Editura Litera. Cele două firme sunt între câştigătorii licitaţiei de manuale de Matematică şi Explorarea Mediului şi de Comunicare în Limba Română pentru clasa întâi. Platforma se numeşte Clubul Dascălului Modern şi a devenit accesibilă pe site-ul manualPLUSdigital.ro şi pe pagina de Facebook manualPLUS digital.

Dascălii şi părinţii au la dispoziţie, începând de săptămâna aceasta, şi un Tel verde gratuit în cazul în care au neclarităţi sau întrebări legate de utilizarea noilor manuale digitale, introduse în premieră în noul an şcolar. Aceştia pot suna de la opt dimineaţa la opt seara gratuit la numărul de telefon 0800-110222 sau vor putea trimite un sms, iar un operator îi va suna înapoi şi le va răspunde la orice întrebare are. De asemenea, dacă există o întrebare pentru autorul manualului, aceasta va fi transmisă mai departe şi în 24 de ore cel care a întrebat primeşte un răspuns autorizat.

Acest proces de modernizare a sistemului de învăţământ va continua în anii următori, potrivit ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. Acesta a precizat că, odată cu aprobarea noilor programe şcolare pentru ciclurile primar, gimnazial şi liceal, toţi elevii din România vor putea beneficia, treptat, de manuale noi, în format digital.

“Introducerea manualelor digitale este un pas necesar spre modernitate, o adaptare a sistemului de învăţământ la lumea tehnologiei şi la ceea ce se întâmplă în mod concret în viaţa generaţiilor actuale de copii. Practic, prin intermediul manualelor digitale, şcoala românească se apropie de elevi şi răspunde mai bine nevoilor şi aşteptărilor acestora. Cea mai mare parte a copiilor trăiesc în era digitală. Este aşadar momentul ca şi şcoala să ofere elevilor instrumente şi metode de învăţare adaptate lumii tehnologice în care ei se află deja”, a mai spus ministrul Pricopie.

Deşi rezultatele licitaţiei au fost contestate de alte edituri, ceea ce ar putea duce la întârzierea apariţiei manualelor pe piaţă, deocamdată nu sunt semnale de la oficiali în acest sens. Manualele ar trebui să ajungă pe băncile elevilor pe 15 septembrie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.