Eveniment

Teatrul revine în Alexandria – “Suntem ceea ce iubim” şi “Zic-Zac” sunt spectacolele la care alexăndrenii vor putea merge vineri seară

afise_modCarmen Dumitrescu

Festivalul de Teatru Tânăr “Ideo Ideis” reuşeşte, an de an, să aducă la Alexandria nume importante ale scenei româneşti, alexăndrenii fiind principalii beneficiari ai unui eveniment cultural care îi conectează la pulsul spiritualităţii româneşti. Astfel, înecpând de vineri  seară, cei care doresc să ia parte la spectacolele programate, trebuie să ştie că sunt aşteptaţi, la Casa de Cultură, începând cu orele 20.30. Primul spectacol care se va desfăşura în cadrul festivalului este spectacolul independent “Zic Zac”, regizat de Andreea Gavriliu, un spectacol care a fost premiat în cadrul Galei UNATC 2013, pentru cea mai bună creaţie coreografică şi pentru cel mai bun interpret într-un spectacol de coreografie.

Potrivit regizorului, “Zic Zac este spectacolul generaţiei noastre. Vorbeşte despre etapele unei relaţii: simpatie şi antipatie, porniri animalice şi dezbateri filosofice, sensibilitate şi cruzime, frici personale şi nevoia de a ne găsi jumătatea. Toate acestea sunt înglobate într-o călătorie psihedelică plină de umor şi, mai ales, Muzică! “Zic Zac” este un spectacol care transpiră – şi la propriu şi la figurat – energie explozivă, sexualitate, umor şi sensibilitate care ne învaţă că dacă ai carte, nu se face primăvară şi că tăcerea este unul din argumentele cele mai greu de combătut, că limba pe români îi încurcă-n gură şi că ne e frică de frică. Aşadar, doamnelor şi domnilor, dansaţi!”.

Tot vineri seară, dar pe terasa Conciato, de la orele 21.00, se va desfăşura un alt spectacol extrem de emoţionant, realizat de studenţii Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti. Spectacolul este conceput şi realizat de studenţii Alex Bogdan, Niculae Ionuţ, Andrei Huţuleac, Laura-Maria Vlădoiu – regie, Naomi Guttman – pian, Enache Constantin – coregrafie, Alexandru Bibere – light-design, Alexandru Popescu – montaj şi proiecţie, Larisa Bica – afiş, Monica Similea – relaţii cu presa şi Anca Bica-Bălălău – coordonator. Potrivit organizatorilor, “Suntem ceea ce iubim este”, un spectacol de teatru-poetic în care vor fi recitate versuri din Nichita Stănescu, va fi ascultată muzica lui Chopin, totul fiind completat cu un moment coregrafic”. Şirul evenimentelor culturale de astăzi se va încheia cu Seara Povestitorilor, care va avea loc la Casa de Cultură.

Ca în fiecare an, organizatorii festivalului se aşteaptă  la un interes crescut din partea publicului alexăndrean, mai ales după ce, în anii trecuţi, numărul celor prezenţi la spectacole a fost din ce în ce mai mare, pe măsură ce notorietatea festivalului a crescut. Pe de altă parte, în fiecare an s-au făcut paşi importanţi în organizare şi fiecare ediţie a fost mai bună decât precedenta, aşa că majoritatea celor interesaţi de festival au aşteptări foarte mari pentru acest an. În acelaşi timp, implicarea unui număr tot mai mare de tineri  în organizarea şi derularea Festivalului de teatru tânăr de la Alexandria demonstrează că viaţa culturală din această zonă a ţării încă mai are o şansă, fiind cunoscut faptul că până acum câţiva ani, înainte ca Ideo Ideis să fie organizat aici, un număr foarte mare de alexăndreni nu asistaseră încă la un spectacol de teatru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.