Eveniment

Țânțarul care transmite virusul Zika, depistat la București

tantarInstitutul Național de Boli Transmisibile a transmis DSP-urilor recomandări privind luarea unor măsurie de prevenție

Specia de ţânţar Aedes albopictus, vector pentru transmiterea virusului Zika, a fost depistată în pădurile şi lacurile din jurul Capitalei încă de anul trecut, iar pe 11 februarie MS a transmis Primăriei municipiului București că existenţa ţânţarilor Aedes albopictus a fost demonstrată şi documentată în Bucureşti de specialiştii Institutului Cantacuzino.

În acest sens, Institutul Naţional de Sănătate Publică și control al Bolilor Transmisibile a recomandat revizuirea, de către autoritățile publice locale, a progamelor de combatere a dăunătorilor, inclusiv a țânțarilor, în contextul anunțului Organizației Mondiale a Sănătății privind măsurile de prevenţie pentru virusul Zika.

Pe fondul creșterii temperaturilor și a urgenței de sănătate publică de importanță internațională (USPII), generate de apariția cluster-ului de malformații congenitale și tulburări neurologice (sindrom Guillain Barre) în posibilă legătură cu infecția produsă de virusul Zika în Brazilia, INSP a transmis direcțiilor de sănătate publică județene – implicit și cea a județului Teleorman – recomandarea de a solicita primăriilor: aplicarea planului de combatere a țânțarilor astfel încât să fie asigurată și folosirea substanțelor active pentru combaterea țânțarilor din specia „Aedes albopictus”, intensificarea măsurilor de dezinsecție în zonele cunoscute a fi posibile locații de înmulțire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor, etc. inclusiv depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulări de apă), cât și în jurul spitalelor de boli infecțioase, în care există posibilitatea internării cazurilor suspecte de infecție Zika de import. Pe fondul apropierii sezonului cald, când populațiile de țânțari de origine autohtonă încep să se înmulțească, este imperios necesară respectarea acțiunilor de prevenție, pentru a evita și eventuale încrucișări dintre specii. “Aceste recomandări se înscriu în cadrul general de măsuri de prevenție destinate combaterii apariției unor eventuale cazuri de îmbolnăviri, pe teritoriul României, în contextul alertei generale emise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS)”, se arată într-un comunicat al MS. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.