Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia fără controlul sanitar-veterinar poate avea consecinţe grave
Gospodarii au început deja să taie porcii pe care i-au crescut tot anul, pentru a avea timp să pregătească pe-ndelete bucatele de Crăciun. Autorităţile recomandă însă respectarea unor reguli elementare privind starea de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii.
Sacrificarea porcului şi consumul de carne şi preparate din carne de porc, în cursul anului calendaristic şi în special în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, este un obicei tradiţional, mai ales pentru populaţia care locuieşte la ţară sau în zonele mărginaşe ale oraşelor. Potrivit Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman, sacrificarea porcului şi consumarea acestuia fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute poate avea consecinţe grave, foarte important fiind efecuarea analizei trichineloscopice. Recomandările specialiştilor sanitar-veterinari către toţi teleormănenii care vor sacrifica porci sunt acelea să nu consume carne neexaminată de serviciile sanitar-veterinare. Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse. În judeţul Teleorman, din efectivul total de capete, se estimează că vor fi sacrificaţi, în perioada de iarnă circa 50.000 de porci.
Porcii bolnavi sunt interzişi în târguri
Pentru prevenirea unor eventuale incidente legate de starea de sănătate a animalelor, autorităţile interzic comercializarea porcilor bolnavi în târguri sau a animalelor fără documentele prevăzute de legislaţia în vigoare. Conform DSVSA, este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar-veterinar, la “samsari” sau în alte locuri neaprobate sanitar-veterinar! Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte conform legii. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitar-veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri. Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar, ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile non-profesionale către abator este permisă cu respectarea anumitor condiţii, se arată în comunicatul de presă. Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.
Testul începe de la 20 lei
Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare face apel către toţi teleormănenii care sacrifică porcul de Crăciun să efectueze analizele de depistare a trichinelozei, înainte de a consuma carnea. Examinarea o pot face medicii veterinari de liberă practică de la circumscripţiile sanitar-veterinare concesionate din oraşele şi comunele judeţului. Taxa percepută pentru controlul cărnii, în vederea depistării cazurilor de trichineloză, este de aproximativ 20 de lei. Pentru efectuarea examenului, se prezintă o probă de circa 100-150 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici. În cazul în care la examen se constată infestarea cu trichinella, proprietarul porcului infectat cu trichinella spiralis este despăgubit, el primeşte valoarea de piaţă din cel mai apropiat târg de animale. Banii îi sunt viraţi în cont în maxim 30 de zile. (C.P.)