Eveniment

Tăiatul porcilor pentru Crăciun este în toi

 

Sacrificarea por­cului şi consumarea aces­tuia fără controlul sanitar-veterinar poate avea consecinţe grave

Gospodarii au început deja să taie porcii pe care i-au crescut tot anul, pentru a avea timp să pregătească pe-ndelete bucatele de Crăciun. Autorităţile recomandă însă respectarea unor reguli elementare privind starea de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii.

Sacrificarea porcului şi con­­sumul de carne şi pre­parate din carne de porc, în cursul anului calendaristic şi în special în perioada pre­mer­gă­toa­re sărbătorilor de iar­nă, este un obicei tradiţional, mai ales pentru po­pulaţia care lo­cuieşte la ţară sau în zonele măr­ginaşe ale oraşelor. Potrivit Direc­ţiei Sanitar-Vete­ri­nare şi pentru Siguranţa Ali­men­telor Teleorman, sacrificarea por­cului şi consumarea aces­tuia fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a ani­ma­lului şi a salubrităţii cărnii ob­ţinute poate avea consecinţe grave, foarte important fiind efecuarea analizei trichineloscopice. Recomandările specialiştilor sanitar-veterinari către toţi teleormănenii care vor sa­crifica porci sunt acelea să nu consume car­­ne neexaminată de serviciile sa­­nitar-veterinare. Dacă por­cul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea in­fes­tată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pen­tru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii ad­verse. În judeţul Teleorman, din efectivul total de capete, se estimează că vor fi sacrificaţi, în perioada de iarnă circa 50.000 de porci.

Porcii bolnavi sunt interzişi în târguri

Pentru prevenirea unor even­­­­tuale incidente legate de sta­­rea de sănătate a anima­lelor, autorităţile interzic co­mer­­­cializarea porcilor bolnavi în târguri sau a animalelor fără do­cumentele prevăzute de le­gis­­laţia în vigoare. Conform DSVSA, este interzisă vân­za­rea porcilor vii, fără control sa­nitar-veterinar, la “samsari” sau în alte locuri neaprobate sa­nitar-veterinar! Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vân­zarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bo­­lilor la animale sau om se pe­depseşte conform legii. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorităţi şi nu prezintă documentele sa­nitar-veterinare necesare, cum­­­­­părătorul, dar şi vân­ză­to­rul sunt pasibili de sanc­ţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despă­gu­biri. Comerciali­zarea porcilor vii din gospo­dăriile populaţiei în târgurile şi oboarele auto­ri­za­­te sanitar-veterinar, ca şi miş­ca­rea porc­i­lor de la exploa­ta­ţiile non-­pro­fesionale către aba­­tor este per­misă cu respec­ta­rea anumitor condiţii, se arată în comuni­catul de presă. Miş­ca­rea por­cilor vii către aba­tor, atun­­ci când trec printr-un târg de ani­male, se poate efec­tua nu­­mai da­că animalele sunt în­soţite de certificatul de să­nă­tate, de formularul de miş­care şi de documentul privind infor­ma­­­­ţiile pentru lanţul alimentar.

Testul începe de la 20 lei

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare face apel către toţi teleormănenii care sacrifică porcul de Crăciun să efectueze analizele de depistare a trichinelozei, înainte de a consuma carnea. Examinarea o pot face medicii veterinari de liberă practică de la circumscripţiile sanitar-veterinare concesionate din oraşele şi comunele judeţului. Taxa percepută pentru controlul cărnii, în vederea depistării cazurilor de trichineloză, este de aproximativ 20 de lei. Pentru efectuarea examenului, se prezintă o probă de circa 100-150 grame de carne recoltată din pilierii diafragmatici. În cazul în care la examen se constată infestarea cu trichinella, proprietarul porcului infectat cu trichinella spiralis este despăgubit, el primeşte valoarea de piaţă din cel mai apropiat târg de animale. Banii îi sunt viraţi în cont în maxim 30 de zile. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.