Social

Sute de elevi teleormăneni se mută anual de la o şcoală la alta

Migraţia elevilor de la o unitate de învăţământ la alta, în contextul finanţării per capita care se aplică conform noii legi a învăţământului, modifică situaţia financiară a unităţilor de învăţământ. Cele în care numărul elevilor care vin este mai mare decât al celor care pleacă au de câştigat, însă cele în care situaţia este inversă fondurile se micşorează substanţial.

Numărul elevilor care se mută anual dintr-o şcoală în alta este de ordinul sutelor. Anul trecut s-au mutat dintr-o unitate de învăţământ în alta 830 de elevi din clasele I-XII. Alţi 308 elevi au plecat la şcoli din alte judeţe în timp ce din alte judeţe au venit la şcolile din Teleorman doar 268 de elevi. Cei mai mulţi dintre cei care schimbă şcoala sunt elevi în învăţământul primar. Astfel, anul trecut s-au mutat la altă şcoală în judeţ 338 de copii din clasele I-IV, 268 din clasele V-VIII, 88 din clasele IX-X, 50 din clasele XI-XII şi 22 din învăţământul liceal seral. Şi în cazul celor plecaţi din judeţ situaţia este aceeaşi. Astfel, din cei 308 elevi plecaţi în şcoli din alte judeţe mai mult de jumătate sunt din învăţământul primar şi doar 24 de elevi din învăţământul liceal.

Nici anul acesta lucrurile nu stau mai bine. În primul semestru judeţul Teleorman a pierdut 180 de elevi (94 din clasele primare, 66 din gimnaziu şi 20 de liceu) care au plecat în alte judeţe, în timp ce din alte judeţe au venit doar 115 (71 din învăţământul primar, 40 la gimnaziu şi 4 la liceu). Potrivit Raportului privind starea învăţământului teleormănean după primul semestru al anului şcolar 2012-2013 prezentat de inspectorul şcolar general prof. Valeria Gherghe în cadrul şedinţei cu directorii unităţilor de învăţământ desfăşurată ieri la Alexandria, alţi aproximativ 400 de elevi teleormăneni s-au mutat de la o şcoală la alta, însă au ales tot unităţi de învăţământ din Teleorman. Cei mai mulţi elevi migratori provin din clasele I-IV, pe locul al doilea aflându-se cei din clasele V-VIII. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.