Social

Sute de elevi teleormăneni din clasa a XII-a nu s-au înscris la Bacalaureat în acest an

Monica DUMITRESCU

Unul din cinci elevi din clasa a XII-a din acest an şcolar nu s-a înscris la examenul de Bacalaureat. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, la începutul anului şcolar 2015-2016, erau înscrişi în clasa a XII-a în liceele teleormănene 2561 de elevi. Pentru susţinerea examenului de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2016 s-au înscris doar 2047 dintre aceştia. 514 elevi nu se regăsesc pe lista înscrişilor la Bacalaureat, fie că au rămas cu situaţia neîncheiată, fie că, pur şi simplu, nu au dorit să participe la acest examen. În aceste condiţii, rata de înscriere a promoţiei curente la Bacalaureat în Teleorman este de aproape 80%. La nivel naţional situaţia este şi mai proastă, rata de înscriere a promoţiei curente fiind de doar 71,23%.

Celor 2047 de absolvenţi din seria curentă care s-au înscris anul acesta să susţină Bacalaureatul în Teleorman li se mai adaugă încă 580 de candidaţi, absolvenţi din seriile anterioare care nu au participat sau care nu au promovat examenul în sesiunile anterioare.

Prima sesiune din acest an a examenului de Bacalaureat a debutat luni, 13 iunie, cu proba orală la limba şi literatura română. Nu au fost incidente majore, cu excepţia eliminării a doi candidaţi care au fost surprinşi cu materiale nepermise în sălile de examen, iar rezultatele au fost peste aşteptări. Aproximativ 74% dintre participanţii la prima probă orală au obţinut nivelul de competenţă maxim. Nici numărul absenţilor nu a fost foarte mare comparativ cu sesiunile anterioare sau cu media naţională, în Teleorman fiind înregistraţi la prima probă orală 50 de absenţi.

Următoarea probă orală, cea de verificare a competenţelor digitale, se va desfăşura în perioada 21-24 iunie. Până atunci, candidaţii teleormăneni la Bacalaureat se vor bucura de o scurtă pauză, timp în care candidaţii din alte judeţe care au studiat în limba maternă vor susţine proba orală la această disciplină.

Ultima probă orală, cea de verificare a competenţelor de comunicare orală într-o limbă de circulaţie internaţională, se va desfăşura în intervalul 27 iunie -1 iulie. La probele orale candidaţii nu primesc note, ci nivele de competenţă care nu influenţează în niciun fel rezultatul examenului de Bacalaureat, prezenţa la acestea fiind obligatorie şi suficientă pentru promovare.

Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2016, încep luni, 4 iulie, cu testarea cunoştinţelor de limbă şi literatura română. Pe 5 iulie elevii vor susţine proba scrisă la limba maternă, iar pe 6 iulie candidaţii vor da proba obligatorie a profilului. Examenul de Bacalaureat se va încheia cu proba la alegere a profilului pe 8 iulie.

Pe 12 iulie, potrivit programării, se vor afişa primele rezultate şi tot atunci se vor depune contestaţiile. Între 13 şi 15 iulie vor fi rezolvate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 16 iulie.

Dacă probele orale au fost susţinute de candidaţi în liceele absolvite, probele scrise ale Bacalaureatului vor fi susţinute în Teleorman în 10 centre, organizate în licee din Alexandria, Roşiorii de Vede, Turnu Măgurele, Zimnicea şi Videle, lucrările la probele scrise urmând a fi evaluate în două centre, ambele în municipiul Alexandria.

Ca şi în anii anteriori, candidaţii nu vor avea voie să intre la examenul de bacalaureat cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, manuale, cărţi, ciorne, telefoane sau alte mijloace care le-ar putea uşura fraudarea examenului. Candidaţii care nu respectă regulile vor fi eliminaţi şi nu vor mai putea susţine Bacalaureatul nici în următoarele două sesiuni. Probele promovate până la momentul eliminării nu vor fi recunoscute.

Sălile în care se desfăşoară probele examenului de bacalaureat, cele în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi sălile în care se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările scrise vor fi monitorizate audio-video.

One Comment

  1. La noi la RUMENTU-LIXANDRIA, bac merge bbbbeeeeetttooonnnn, traiasca pila si sphaga!!!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.