Social

Sute de adolescente din Teleorman devin mame înainte de majorat, iar alte câteva sute fac avort

mame-minoreÎşi împart viaţa între scutece, biberoane şi uneori şi lecţiile de la şcoală! Indiferent cum au fost numite, copii care nasc copii, copii cu păpuşi vii sau copii cu copii, mii de tinere aleg anual să devină mame înainte de a-şi serba majoratul, înainte de a da examenul maturităţii. Fenomenul a devenit deja obişnuit în întreaga ţară, iar Teleormanul nu face excepţie.

824 de tinere din Teleorman au devenit mame în periada 2011 – martie 2013

În Teleorman, numărul gravidelor minore nu se cunoaşte cu exactitate, deoarece multe aleg să ascundă sarcina. Cu toate acestea, din datele existente rezultă că, în ultimii doi ani, au născut 30 de minore sub 15 ani, 14 în 2011 şi 16 anul trecut, iar în primul trimestru al lui 2013 s-a înregistrat deja o naştere la această categorie de vârstă, în timp ce numărul naşterilor, în anii precedenţi şi primul trimestru al anului în curs, al tinerelor cu vârsta între 15 şi 19 ani este cu mult mai mare, respectiv de 793 de naşteri, dintre care 371 în 2011, 349 anul trecut şi până la finele lunii martie 2013, în Teleorman 73 de tinere cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani au devenit mame.

Nu toate tinerele care au rămas însărcinate au ales să-şi ducă sarcina la sfârşit. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman, numărul avorturilor la această categorie de vârstă situând Teleormanul pe un loc deloc onorabil la nivel naţional, fiind printre fruntaşele clasamentului, asta deşi numărul fetelor care au rămas gravide nu ne poziţionează pe vreun loc fruntaş. Concluzia este că tinerele din Teleorman aleg mai degrabă avortul decât să dea naştere unui copil. Astfel, la categoria de vârstă sub 15 ani, în 2011 au fost făcute 6 avorturi, în 2012 numărul avorturilor a fost de 11, iar în primul trimestru din 2013, 4 tinere sub 15 ani au ales să facă întrerupere de sarcină. La categoria de vârstă între 15 şi 19 ani, în 2011 s-au înregistrat 265 avorturi, în 2012 – 237 de avorturi, iar în primul trimetru al lui 2013 alte 46 de tinere au ales să întrerupă sarcina.

Nici o instituţie a statului nu derulează vreun program special pentru mamele minore. Medicii şi profesorii le ajută cum pot

Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman va alcătui o situaţie cu fetele care nasc şi în acelaşi timp îşi continuă studiile. “Vom solicita directorilor de şcoli să ne spună dacă au eleve gravide sau deja mămici în unităţile şcolare pe care le conduc. Cu siguranţă le vom sprijini în a-şi continua studiile, chiar dacă au trecut printr-un astfel de moment”, a declarat Valeria Gherghe, inspector şcolar general.

Medicii le ajută şi ei pe tinerele mămici, cum pot. “În spital nu avem un program special pentru mămicile foarte tinere. Pur şi simplu, le tratăm, însă cu o atenţie sporită. Din păcate, numărul lor este în creştere, în ultimii ani, iar acest lucru ne îngrijorează, mai ales că, deşi în şcoli se predau lecţii de educaţie sexuală, tot există cazuri multe, din ce în ce mai multe. Avem şi mămici care au născut şi la 12 ani. Sarcina acestora este considerată a fi una cu risc crescut, iar de aceea le supraveghem mult mai atent, pe de o parte este vorba de un organism nedezvoltat, aparatul reproducător nu este suficient de matur pentru a duce la bun sfârşit o sarcină, pe de altă parte, un copil născut de o fetiţă, căci aşa este, poate avea grave probleme de sănătate, de aceea şi copiii, atât mame, că tot copii sunt, cât şi bebeluşii, sunt supravegheaţi mult mai atent”, a declarat Ioana Zahiu, director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria. Aceasta spune că în cele mai multe cazuri, elevele care rămân însărcinate aleg să întrerupă sarcina, adăugând totodată că sunt două categorii de tinere care nasc la vârste fragede. Este vorba de tinerele căsătorite de mici din famiile de romi şi care sunt bine îngrijite şi ele şi copii pe care îi nasc pentru că sunt doriţi acei copii şi, chiar dacă din punct de vedere medical, există riscuri la sarcinile fetelor tinere, acestea au sprijin foarte mare din partea familiilor din care provin, şi o altă categorie, cea a fetelor care provin din familii dezorganizate şi care cad cu uşurinţă victime ale naivităţii lor.

Statul nu le ajută foarte mult pe aceste fete care devin mămici la vârste fragede, la nivel naţional nici o instituţie a statului neavând vreun program dedicat acestor mame. Le acordă doar o indemnizaţie lunară de 600 de lei, plus alocaţia copilului, şi asta doar dacă îşi continuă studiile. Indemnizaţia pe care acestea o primesc este aceeaşi ca pentru orice proaspătă mamică, dar angajată în câmpul muncii, pe care o capătă după venirea pe lume a pruncului. Consilierea şi ajutorul sunt oferite la cerere sau dacă se face vreo sesizare în acest sens.

Riscurile la care se expune mama adolescentă

Fetele care ajung gravide de la o vârstă fragedă se pot confrunta cu probleme care le afectează atât sănătatea fizică şi psihică, cât şi pe plan social, financiar şi educaţional. Adolescentele însărcinate au mai multe şanse să dezvolte complicaţii în timpul sarcinii sau la naştere, a precizat dr. Ioana Zahiu, directorul medical al SJU Alexandria şi medic neonatolog la acelaşi spital. Una dintre probleme este faptul că ele nu apelează la ajutor medical specializat în timpul perioadei de sarcină. Acest lucru poate conduce la obiceiuri greşite de nutriţie, dar şi la consumul de substanţe nocive precum alcoolul, tutunul sau drogurile.

Mai mult, tinerele însărcinate sunt expuse riscului de a dezvolta hipertensiune indusă de sarcină, dar şi preeclamsie. Din punct de vedere psihologic, mamele adolescente comportă un risc mai mare de a dezvolta depresie post-natală. Mai mult, izolarea sau abandonarea de către familie, prieteni şi chiar de către tatăl copilului pot crea probleme de ordin psihic proaspetei mame, cum sunt sentimente de frică, singurătate sau depresie. Ritmul de viaţă pe care îl impune îngrijirea unui nou-născut le determină, în multe cazuri, pe tinerele mame să renunţe la şcoală sau mai grav, la copil.

Naşterea la vârste fragede implică şi complicaţii din punct de vedere social, acestea confruntându-se cu situaţii dificile. Ele sunt judecate şi criticate de societate pentru lipsa de responsabilitate, ajungând uneori chiar să se îndepărteze de prietenii lor şi să piardă diverse evenimente la care poate şi-ar dori să participe alături de cei dragi.

Cum rămâne cu bebeluşii?

Nu numai mama are de suferit în urma unei sarcini premature, ci şi copilul care urmează să ajungă pe lume, după cum precizam anterior, dat fiind faptul că organismul tinerei nu este încă pregătit să ducă o sarcină, bebeluşul se poate naşte prematur. Cu cât copilul este născut mai înainte de termen, cu atât creşte şi riscul ca acesta să dezvolte probleme de sănătate, respectiv afecţiuni respiratorii, cognitive sau digestive, la care se pot adăuga probleme de greutate.

De asemenea, mediul sărac în care aceştia riscă să crească le poate afecta sănătatea şi viitorul, asta dacă nu este abandonat. Faptul că părinţii lor au renunţat la şcoală, îi poate influenţa şi pe copii să le urmeze exemplu, o dată să nu-şi finalizeze studiile, iar pe de altă parte să devină părinţi minori.

Din nefericire, în multe cazuri, bebeluşii mamelor foarte tinere ajung să fie neglijaţi şi abuzaţi, explicaţia fiind aceea că, devenită mamă la o vârstă fragedă, adolescenta nu este suficient de matură pentru a putea îngriji un copil aşa cum se cuvine. În aceste condiţii, dacă nu beneficiază de ajutor din partea părinţilor, a tatălui şi a familiei acestuia sau de la instituţii specializate, comportamentul mamei ar putea pune în pericol viaţa bebeluşului. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.