Monica DUMITRESCU
Numărul absolvenţilor de liceu care nu au nici cele mai elementare cunoştinţe privind utilizarea calculatorului a crescut semnificativ anul acesta în Teleorman. Rezultatele la proba de evaluare a competenţelor digitale, desfăşurată în perioada 9-13 iunie 2017, au scos la iveală că, în ciuda faptului că majoritatea tinerilor îşi petrec cea mai mare parte a timpului liber în faţa calculatoarelor, au un nivel modest de cunoştinţe privind sistemele de operare, utilizarea computerului şi organizarea fişierelor etc.
Rezultatele pe care le-au obţinut candidaţii teleormăneni la proba de evaluare a competenţelor digitale din cadrul acestei sesiuni a Bacalaureatului sunt cele mai slabe din ultimii ani. Majoritatea s-au dovedit a fi doar utilizator mediu, adică au obţinut un punctaj cuprins între 31-55 de puncte din totalul de 100 de puncte.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman, pentru susţinerea probei de evaluare a competenţelor digitale în prima sesiune a Bacalaureatului din acest an s-au înscris 1640 de candidaţi, din care au fost prezenţi 1559 de candidaţi. Doar 100 dintre aceştia au obţinut nivelul de competenţă “experimentat” (75-100 de puncte) şi 271 de candidaţi nivelul “avansat” (56-74 de puncte). Cei mai mulţi, respectiv 681 de candidaţi s-au dovedit a fi “utilizator mediu”, alţi 340 fiind declaraţi utilizatori începători (între 11-30 de puncte). Şi mai rău decât atât, 167 de absolvenţi de liceu din Teleorman au dovedit că nu au nici cele mai elementare cunoştinţe în ce priveşte utilizarea calculatorului şi au fost declaraţi fără nivel de competenţă, aceştia obţinând mai puţin de 10 puncte. Anul trecut doar 18 candidaţi au fost în această situaţie.
Proba de evaluare a competenţelor digitale nu influenţează media generală la Bacalaureat, simpla prezenţă, indiferent de nivelul de competenţă obţinut, fiind suficientă pentru promovarea acestei probe.