Economie

Suspiciune Bluetongue la ovine într-o exploataţie cu 251 de animale din Teleorman- 4 animale sunt suspecte că ar avea boala

Pe raza judeţului Teleorman, la data de 12.09.2014, au fost înregistrate 11 cazuri de suspiciune Bluetongue la bovine în localităţile Poeni(2 exploataţii cu câte un animal suspect de boală), Beuca (5 exploataţii cu câte un animal suspect de boală) şi Drăcşănei (4 exploataţii cu câte un animal suspect de boală).

Nici una din cele 11 bovine suspecte de boală nu a murit, starea lor de sănătate s-a ameliorat urmare a tratamentului simptomatic administrat de către medicii veterinari de liberă practică.

Potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului Teleorman, pânăîn prezent boala nu s-a confirmat, examenele virusologice fiind în continuare în lucru lucru la Laboratorul Naţional de Referinţă – Bluetongue din cadrul IDSA Bucureşti.

Din păcate, un nou caz de suspiciune Bluetongue s-aînregistrat, de această dată, la ovine în localitatea Tătărăştii de Sus (o exploataţie cu 251 animale receptive- 80 caprine şi 171ovine – din care 4 ovine sunt suspecte de boală).

În acest focar s-a deplasat o echipă formată din medici oficiali de la DSVSA Teleorman şi medicul veterinar concesionar de la CSV Tătărăştii de Sus care a luat măsuri de izolare a animalelor suspecte, de supraveghere clinică a efectivului şi de interzicere a mişcărilor de animale. Testele efectuate la LSVJ Teleorman au fost pozitive prin metoda Elisa şi indică suspiciunea de boală.

Probele de sânge de la animalele suspecte de boală au fost trimise la Laboratorul Naţional de Referinţă – Bluetongue din cadrul IDSA Bucureşti pentru examene virusologice obligatorii pentru confirmarea bolii.

De altfel, în data de 11.09.2014 s-a desfăşurat instruirea primarilor, a preşedinţilor asociaţiilor crescătorilor de rumegătoare şi a medicilor veterinari concesionari din localităţile aflate în zona de control (20 km în jurul gospodăriilor cu bovine suspecte), cu privire la obligaţiile ce le revin în prevenirea şi combaterea Bluetongue. Instruirea a fost organizatăîn 3 puncte:Poeni, Vârtoape şi Dobroteşti şi a fost ţinută de către prefectul judeţului în calitate de Preşedinte al Comandamentului Local de Combatere a Bolilor şi specialişti din cadrul DSVSA Teleorman şi LSVJ Teleorman- Director executiv, Şef Serviciu Sănătatea Animalelor, Şef Laborator Judeţean.

Urmare a acestei instruiri, în cursul zilei de vineri au fost transmise la DSVSA Teleorman dovezi ale instruirii proprietarilor de rumegătoare din localităţile respective cu privire la obligaţiile ce le revin în prevenirea şi combaterea Bluetongue.

A fost transmis, în format electronic,la primării şi medicilor veterinari de liberă practicăîmputerniciţi din tot judeţul Planul de măsuri pentru prevenirea şi combaterea febrei la ovine(Bluetongue), Ordinul Prefectului de aprobare a planului de măsuri şi documentele tehnice specifice focarelor de Bluetongue. Tot vineri, s-a desfăşurat la sediul DSVSA Teleorman instruirea celorlalţi medici veterinari concesionari din judeţşi a medicilor veterinari oficializonali cărora li s-au înmânat toate documentele specifice acţiunii de control şi eradicare a bolii. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.