Politic

Surse: Viceprimarul de la Roșiori de Vede, suspendat / Vicii de procedură la votul pentru Cristiana Piper-Savu

Curat ca-n Caragiale! „După lupte seculare care au durat aproape treizeci de ani, iată visul nostru realizat!”, spunea nemuritorul și mereu actualul personaj Cațavencu. Aplicând zicerea la politica teleormăneană, putem intitui că, în urmă cu nu mai mult de două săptămâni, la fel se bucura și primarul municipiului Roșiori de Vede, Valerică Cîrciumaru, văzându-și realizat visul de a o instala pe fotoliul de viceprimar pe Cristiana Piper-Savu. Și în acest caz, luptele duse pentru alegerea unui viceprimar ar putea fi catalogate „seculare, care au durat mai bine de jumătate de mandat”. Însă, întorsăturile de situație de la Roșiori de Vede nu încetează să surprindă. Astfel, surse din sfera politică, transmit că mandatul de viceprimar al Cristianei Piper-Savu este suspendat, deși nici bine nu a început. Motivul este atacarea în contencios-administrativ a hotărârii Consiliului local prin care aceasta a fost aleasă, pentru anumite vicii de procedură. Mai exact, alegerea viceprimarului nu s-a făcut în mod legal, respectiv votul nu a fost secret.

Potrivit Codului administrativ, „viceprimarul este ales, prin vot secret, cu majoritate absolută, din rândul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali. Exercitarea votului se face pe bază de buletine de vot. Alegerea viceprimarului se realizează prin hotărâre a consiliului local”.

Totodată, actele administrative atacate în contencios se suspendă de drept pe durata litigiului.

Or, în ședința din 7 iunie, în care consilierii PSD și-au dat mâna cu cei ai USR pentru a alege un viceprimar la Roșiori, numai secret nu se poate numi că a fost votul. Așa cum ne amintim, ședința a fost și ea la fel de potrivită pentru una din comediile lui Caragiale, consilierii și-au aruncat diverse apelative, și-au autocaracterizat politica drept una de mahala, au discutat intens despre noul viceprimar și despre înțelegerile pentru alegerea acestuia, deși votul era departe de a fi fost exercitat. Iar atunci când s-au decis, totuși, să facă și acest lucru, a fost mai mult un gest de fațadă, care părea că-i cam plictisește pe aleșii locali roșioreni.

Acum, pentru că s-au grăbit mai tare decât o fată mare la măritat să-și fluture marea înțelegere pesedisto-useristă și să declare viceprimarul înainte de exercitarea „votului secret”, social-democrații se întorc de unde au plecat. Primarul conduce urbea fără viceprimar.

Despre consilierii USR, nu știm dacă se poate spune același lucru. Tot surse care cunosc destul de bine căile întortocheate ale politicii, spun că useriștii din Consiliul local Roșiori de Vede s-ar putea să nu mai aibă un scaun de consilier local până se clarifică situația viceprimarului, alianța lor de conjunctură (ori de interese) cu PSD nefiind văzută cu ochi buni de conducerea centrală a USR. Doar e binecunoscută intransigența pe care Cătălin Drulă o clamează și virulența cu care îi înfierează pe pesediști de câte ori are ocazia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.