Social

“Suntem la coada clasamentului”, susține directorul Centrului de Transfuzie, Mariana Ciobanu, despre numărul donatorilor de sânge

“Ieri, am avut vreo 31 prezentați și 22 recoltați, însă astăzi avem mai puțini donatori. Deci, avem zile și zile, dar avem o problemă. Ieri au fost în general aparținătorii (familie, cunoscuții) pacienților care au nevoie de sânge. Ei vin să doneze în ideea că, dacă se donează strict pentru o persoană, acel pacient va primi mai repede”, explică Mariana Ciobanu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Teleorman, motivul pentru numărul impresionant de donatori din ziua precedentă.

“Ar fi frumos să ajungem și noi la 10% din populația României, care să doneze sânge, însă suntem undeva între 0,4% și 2%. Deci, foarte puțin, desigur cu variații pe vârste și pe regiuni. Cel mai bine stau Bucureștiul și Argeșul. Noi, în sudul țării, suntem la coada clasamentului”, spune sursa citată despre postura în care se află județul Teleorman la nivel național.

“Sângele este un produs care nu se fabrică, nu se produce. Trebuie să-l doneze un om sănătos. Este extrem de greu, iar noi suntem într-un județ în care populația este și îmbătrânită și are și probleme de sănătate”, deși aceasta sugerează că, de fiecare dată când vine un donator, îi sunt explicate beneficiile personale. De asemenea, deoarece fiecărui potențial donator îi sunt făcute analizele, Mariana Ciobanu susține că oamenii sunt mult mai conștienți de păstrarea unui stil de viață sănătos.

“Acum, eu am observat că și la noi, dar și în alte județe, populația este impresionată de cazuri sociale. În general, sunt tineri, copii, care au nevoie de sânge, cu boli destul de grave, iar atunci vin foarte mulți să doneze strict pentru cazul respectiv. Pe lângă cei care apar pe Facebook, la televizor, în ziar, sunt o sumedenie de pacienți care au nevoie în mod constant de sânge“, spune directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Teleorman. Ea consideră că cei cu situații grave, care sunt promovați în mediul online și în presă au mult mai multe șanse să primească unități de sânge decât cei care se află în spital.

În ceea ce privește campaniile desfășurate pentru informarea publicului și promovarea donării și a deficitului de sânge, Centrul de Transfuzie Sanguină Teleorman a “făcut un protocol cu Episcopia Alexandriei și Teleormanului, care presupune ca fiecare protoierie să promoveze donarea în rândul lucrătorilor bisericii, iar respectivii să se organizeze și să vină la donare”.

Conform afirmațiilor directorului centrului, “protocolul funcționează și a început acțiunea de donare de anul trecut, însă nu poți să obligi omul să vină la donare. Eu aș vrea să vină astăzi pentru că am deficit de sânge, dar nu pot veni. Așa este cu Protoieria, așa este și cu Consiliul Județean – tot așa, am încheiat protocol, campanie desfășurată pe o anumită perioadă, dar, din păcate, rezultatul este… nul”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.