Politic

Suntem deştepţi! Şi la ce ne-a folosit?

Sorin Ovidiu Bălan

La sfârşitul săptămânii trecute, am aflat încă o dată ceea ce ştiam de fapt. Am aflat, sau, dacă vreţi, ni s-a confirmat din nou, că suntem deştepţi. Că suntem inventivi. Că suntem un popor civilizat, capabil să aducă o contribuţie decisivă la patrimoniul mondial.

Desigur, cum era de aşteptat de altfel, nu noi, românii, ne-am lăudat, nu noi românii ne-am sprijinit unul pe altul ca să scoatem capul în lume cu ce avem mai bun, cu oamenii cei mai de valoare. Povestea cu capra vecinului încă funcţionează, din păcate, din plin. Moare capra la orice nivel, de la gimnaziu la universităţi, de la primării de comune la consilii judeţene şi până la guvern. În vremurile astea, a rămas practic singura bucurie a românului. Să vadă că şi altuia, care deşi nu stă cu mâinile în sân şi nici nu aşteaptă o pensie sau un ajutor bănesc de la stat, privind în lungul drumului să vadă dacă nu apare cumva mai devreme poştaşul, îi merge la fel de greu. Că se chinuie de pomană, adică.

Şi totuşi, există români de-ai noştri, care se încăpăţânează să-şi ţină capra în viaţă. Se încăpăţânează să fie cei mai buni. Şi nu oricum. Ci cei mai buni din lume. Este adevărat că şi pentru ei s-a scumpit carburantul, şi ei au de plătit încă 23 de taxe noi, pe lângă cele de până acum, şi ei au probleme cu banii şi se scotocesc adânc prin buzunare când vine factura la gaz sau când merg la supermarket să facă aprovizionarea pentru familie. Dar dincolo de astea, gândesc şi inventează de uimesc lumea, în ciuda tuturor opreliştilor şi a greutăţilor, a indiferenţei şi prostiei agresive.

La Salonul de Invenţii de la Geneva, România a participat cu 30 de invenţii. I-am spart pe toţi. Recolta de medalii şi distincţii este uluitoare: 17 premii speciale, 18 medalii de aur, 8 medalii de argint și 4 de bronz. Practic, toate invențiile prezente la Geneva, au fost premiate.

Marele premiu a revenit tot României, pentru o chestie care sună tare sofisticat: tehnologia OnAirCamera, invenţie a unui colectiv condus de cercetătorul Mircea Tudor.

Ştie cineva că Mircea Tudor este laureat cu Marele premiu la Geneva şi în 2009 și 2013? Deloc.

E bine că ştim de câte ori a fost Bianca cu Cristea la Paris şi ce culoare aveau chiloţii pe care îi purta.

E totuşi bine și că în ţara asta mai trăieşte şi altcineva decât Bianca şi Victor.

Suntem deştepţi! Deştepţi şi inventivi. Îmi vine în minte un vechi banc cu miliţieni.  Un şofer străin opreşte lângă o patrulă şi încearcă să-i întrebe de o adresă. Se chinuie în mai multe limbi străine, în speranţa că va fi înţeles. Miliţienii, ioc. Omul o ia din loc. În spate, sergentul îi spune plutonierului: „Şefu, cede limbi străine vorbea ăla”. Plutonierul, zâmbind superior, replică: „Şi la ce i-a folosit”?

La Geneva, am luat practic toate distincţiile şi premiile. Şi la ce ne-a folosit?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.