“În urma relației de concubinaj a mamei, a rezultat acest copil recunoscut de tată, care a locuit împreună cu părinții săi, în casa tatălui, alături de bunicii paterni. Din cauza tensiunilor din sistemul familial, pe fondul consumului de alcool, a agresivității concubinului, a fost alungată din locuință cu copilul. Comportamentul, nevoile, cerințele speciale ale copilului, nu au fost înțelese de către familie, mama gestionând singură aceste probleme”, spune Izabela Simona Ciurea, inspector la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Teleorman, analizând un studiu de caz realizat în cadrul proiectului “Venus – Împreună pentru o viață în siguranță!”.
Acest proiect este cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 și are, ca obiectiv specific, “reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice”. Mai mult, durata acestuia este de 48 de luni, având o valoare totală de 51.080.375,72 lei.
Derularea proiectului și serviciile disponibile
Așadar, în subordinea D.G.A.S.P.C. Teleorman este funcțională o locuință protejată pentru persoanele victime ale violenței domestice, cu capacitate de 6 locuri, fiind găzduite până în prezent, potrivit spuselor Izabelei Simona Ciurea, 9 victime împreună cu 7 copii. Acestea au beneficiat de consiliere psihologică și consiliere vocațională în cadrul programului. Tot sursa menționată transmite că s-au oferit atât servicii de consiliere pentru 32 de victime ale violenței domestice, “în scopul asigurării sprijinului necesar pentru depistarea situației de criză”, cât și servicii de consiliere vocațională, în cadrul cărora victimele au fost sprijinite și orientate profesional. În urma acestora, 9 victime au reușit să se angajeze, iar 5 au fost înscrise în programul de continuare a studiilor.
Povestea unei victime din mediul rural
Astfel, revenind la mama singură alungată din locuință împreună cu copilul său, aceasta, în vârstă de 35 de ani, cât și copilul său de 11 ani, diagnosticat cu handicap grav – autism infantil, au fost supuși la nenumărate abuzuri. Prin urmare, a fost nevoită să părăsească localitatea din județul Teleorman, unde a primit găzduire temporară, dar, transmite Izabela Simona Ciurea, “din cauza spațiului limitat și a condițiilor deficitare, beneficiara a cerut sprijin și protecție pentru ea și copilul său, în cadrul unui centru din subordinea D.G.A.S.P.C. Teleorman”.
“Mama este o persoană activă, implicată, dispusă la efort, deschidere către sfaturi, informații utile privitoare la copilul său cu cerințe speciale, caută rezolvare la problemele sale, își dorește o locuință, un mediu stabil și sigur pentru a veni în întâmpinarea nevoilor copilului”, pentru care, spune sursa citată, mama în vârstă de 35 de ani a economisit, pe perioada șederii în centru, suma de 21.000 lei în vederea achiziționării unei locuințe în mediul rural. Aceasta beneficiază, de asemenea, de protecție în cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman, iar faptul că locația locuinței protejate este păstrată secretă reprezintă un alt aspect important pentru victime, în general.
Așadar, reprezentanții direcției consideră că finalizarea acestui obiectiv va duce la “diminuarea problemelor personale/existențiale, soluționarea optimă a problemelor legate de existența unei locuințe stabile, la creșterea confortului emoțional, îmbunătățirea calității vieții cuplului mamă – copil”. Tot ei consideră că o adevărată problemă în gestionarea fenomenului de violență o constituie faptul că victimele nu declară întotdeauna faptele de abuz pe care sunt nevoite să le “suporte de la un alt membru al familiei lor, din cauza faptului că îl consideră domeniu privat și, oricum, un lucru rușinos de recunoscut”.
Cu toate acestea, nu ar trebui să fie un “lucru rușinos de recunoscut” în cazul în care se întâmplă, ci ar trebui ca victimele care au nevoie de sprijin să se adreseze direct instituției D.G.A.S.P.C. Teleorman sau să apeleze la numerele de telefon 0247/316611 și 0247/983.