Sorin Ovidiu Bălan
Din păcate, istoria se repetă. Şi se repetă în detrimentul nostru. O nou întâmplare în care ISU şi STS şi-au dat cu stângul în dreptul, vine să ne arate cât de putred este sistemul de urgenţă de la noi din ţară. Sistem în care s-au investit sute de milioane de euro. În ciuda acestor bani alocaţi, în continuare suntem în voia sorţii, la mâna norocului, atunci când ne-am putea afla într-o situaţie limită, pentru că în nici un caz nu ne putem baza pe salvatori. Poate că ar fi bine să luăm cu toţii lecţii de supravieţuire, că aşa avem cu adevărat şanse să scăpăm nevătămaţi dintr-o eventuală încercare gravă.
Încă o dată, incompetenţa crasă, indolenţa, prostia în ultimă instanţă, a anulat toate investiţiile de milioane despre care vorbeam, punând din nou în pericol viaţa unor oameni. De astă dată în judeţul Constanţa şi nu în Ardeal, ceea ce dovedeşte că proşti şi incapabili sunt pe tot cuprinsul ţării, de la munte până la Mare.
Doi oameni au pornit să ajungă dintr-un sat în altul al Dobrogei. Săcele şi Corbu, cale de câţiva kilometri. Desigur că multora dintre dumneavoastră numele localităţii Corbu vă sună cunoscut. Acolo este o plajă neamenajată, sălbatecă, de o frumuseţe aparte. Cei doi, din cauza ceţii, s-au rătăcit. La ora nouă şi trei minute, au sunat la 112, anunţând acest eveniment. Au stat apoi în frig trei ore, până ce au fost în sfârşit găsiţi şi salvaţi. Norocul lor cel mai mare a fost că în România s-a introdus electricitatea de ceva vreme. Cei doi rătăciţi au văzut un stâlp de înaltă tensiune, s-au dat lângă el şi au raportat la 112 numărul înscris pe acesta. Localizare mai precisă nici că se putea. Deci, perimetrul de câţiva kilometri între Săcele şi Corbu, pe direcţia liniei de înaltă tensiune, lângă un stâlp numerotat. Şi totuşi a durat mai bine de trei ore până să fie salvaţi. De ce?
Explicaţia vine de la STS şi este halucinantă: „Operatorul ISU care a preluat cazul a greşit procedura. Din acest motiv, după 25 de minute ISU a revenit la STS pentru a fi ajutaţi. Aceeaşi informaţie furnizată din nou a fost utilă.”
Aşadar, nu au fost în stare să interpreteze datele. Din fericire, cei doi au fost găsiţi în viaţă şi într-o stare relativ bună. Dar la fel de bine putea să nu se întâmple aşa. Să vă reamintim cazul profesoarei Carmen Călin, care, tot aşa, dispărută pe un câmp îngheţat din Dobrogea, a fost mâncată de şacali? De aceea, cineva trebuie să fie tras la răspundere şi pentru acest nou eşec.
Sau trebuie să aşteptăm să moară mai întâi cineva şi abia după aceea să luăm măsuri.