Economie

Strategie de eficientizare energetică în municipiul Alexandria

Monica DUMITRESCU

Primăria municipiului Alexandria îşi propune să îmbunătăţească eficienţa energetică la nivelul oraşului printr-o strategie ce cuprinde şase obiective.

Strategia se află în dezbatere publică, în mediul online şi vizează trei categorii de consumuri, cel aferent energiei electrice, cel aferent energiei termice şi cel din categoria carburanţilor.

Programul îşi propune reducerea consumului de energie termică folosită în scopul încălzirii clădirilor din Alexandria cu cel puţin 25%, raportat la consumul actual până în anul 2020, prin reabilitarea termică a clădirilor şi eficientizarea sistemului public de încălzire, dar şi reducerea consumului de energie termică folosită în alte scopuri decât încălzirea clădirilor cu cel puţin 27% raportat la consumul actual, până în anul 2020, prin extinderea sistemului de distribuţie gaze naturale.

Consumul de energie electrică generat de iluminatul public existent s-ar putea reduce cu cel puţin 30% până în anul 2020 dacă s-ar înlocui corpurile de iluminat de tip HPLN sau SON-T folosite în prezent cu corpuri economice şi dacă infrastructura de iluminat public ar fi dotată cu panouri fotovoltaice.

În egală măsură, autorităţile locale speră să scadă şi consumul de benzină şi motorină utilizate de vehiculele municipale cu cel puţin 10% până în 2020 prin campanii de conştientizare a populaţiei cu privire la efectul nociv generat de consumurile de carburanţi ori cu privire la beneficiile mersului cu bicicletă.

Strategia prevede reducerea consumului de energie electrică provenit din surse convenţionale, dar şi realizarea de proiecte în vederea dezvoltării municipiului Alexandria în categoria Smart Green City.

Pentru punerea în aplicarea a celor mai multe proiecte pe care autorităţile locale doresc să le implementeze pentru scăderea consumului de energie electrică, primăria va lua în calcul accesarea fondurilor europene, finanţarea din bugetul local, naţional ori din surse externe.

Potrivit unei analize a autorităţilor locale, în municipiul Alexandria, cea mai mare pondere a consumului de energie electrică o au consumatorii casnici, cu peste 28 Mwh consumaţi în anul 2015, segment urmat la mare distanţă de iluminatul public şi clădirile publice.

Ca şi în cazul energiei electrice, în cazul gazelor naturale, cea mai mare pondere o are tot consumul realizat de populaţie, aproximativ 90% reprezentând peste 101 mii Mwh pentru anul 2015.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.