Social

Stimulentele financiare pentru elevii cu performanțe înalte, majorate cu peste 70% / Premiul I la olimpiadele internaționale, recompensat cu 20.000 lei

În cadrul ședinței de Guvern din 14 septembrie 2022, a fost adoptată o hotărâre care reactualizează cadrul normativ al stimulării performanței școlare înalte din învățământul preuniversitar, prin modificarea art.5 din anexa la HG nr. 536/2016 privind stimularea performanței școlare înalte din învățământul preuniversitar.

Hotărârea vizează majorarea sumelor acordate sub formă de stimulente financiare elevilor premiați la competițiile internaționale organizate în țară sau la care participarea echipelor care reprezintă România este finanțată de Ministerul Educației.

Astfel, după indexarea semnificativă (în medie cu +70%) a premiilor acordate la etapele naționale ale olimpiadelor școlare (OUG 69/2022), Ministerul Educației continuă demersurile de stimulare a performanței şcolare înalte din învățământul preuniversitar și propune majorări de peste 70% față de nivelul existent actualmente.

Cuantumurile stimulentelor financiare, acordate individual, sunt următoarele: la etapa națională se acordă de către Ministerul Educației, din fondurile alocate inspectoratului școlar organizator al acestei etape a competițiilor: premiul I – 1.000 lei; premiul II – 700 lei; premiul III – 500 lei; mențiune – 300 lei.

La etapa internaţională a competițiilor școlare, categoria I, desfășurate la nivel mondial, se acordă stimulente în valoare de: premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut – 20.000 lei; premiul I/medalie de aur – 15.000 lei; premiul II/medalie de argint – 12.500 lei; premiul III/medalie de bronz – 10.000 lei; mențiune –   6.000 lei.

La etapa internaţională a competițiilor școlare, categoria a II-a, desfășurate la nivel european sau regional, se acordă stimulente în valoare de: premiul I/medalie de aur – 7.500 lei; premiul II/medalie de argint – 6.000 lei; premiul III/medalie de bronz – 4.500 lei; mențiune – 3.500 lei.

Pentru şcoala unde frecventează elevul/elevii premiat/premiați la competițiile școlare internaționale categoria I și respectiv a II-a, se acordă aceleași stimulente în același cuantum. Stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obținerii performanței școlare.

Cuantumurile stimulentelor financiare acordate fiecărui elev care face parte din echipa/formația de elevi premiată la etapa națională a competiției școlare sunt următoarele: premiul I – 600 lei; premiul II – 400 lei; premiul III – 200 lei.

Recunoașterea și stimularea înaltei performanțe obținute de elevi la competițiile școlare naționale și internaționale prin stimulente financiare majorate va spori interesul pentru educație, cultură, cercetare și va contribui la păstrarea resursei umane de valoare în țară, transmite Guvernul României.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.