Recent, la Poiana Brașov, a avut loc o ședință de lucru a președinților de Asociații Județene de Fotbal, din țară. Teleormanul a fost reprezentat de către președintele AJF, Stan Prodan, care, pentru cititorii noștri, a selectat o serie de idei interesante.
Una dintre acestea este elaborarea în regim de urgență a unui proiect de amendare a Legii Sportului 69/2000 și a normelor de aplicare a acesteia, cu privire la finanțarea structurilor sportive de către administrația publică locală. În cadrul dezbaterilor s-a menționat că deja au avut loc patru runde de discuții cu Marius Dunca, actualul ministru al Tineretului și Sportului, iar într-un interval de maximum două săptămâni acest proiect se va afla pe masa Guvernului, spre aprobare. Totodată, s-a elaborat un pachet de propuneri cu privire la completarea Codului Fiscal și a Codului Muncii, cu măsuri menite să faciliteze accesul mediului privat către finanțarea sportului. Se dorește, de asemenea, amendarea Codului Muncii în sensul diferențierii contractului individual de muncă, față de contractul pentru sportivi.
Referitor la barajul de promovare în Liga a III-a, s-a stabilit că echipele implicate nu vor avea obligativitatea de a utiliza jucători sub 19 ani, iar participantele trebuie să dețină Certificat de Identitate Sportivă eliberat de MTS, adică să fie cluburi sportive, nu asociații sportive cu drept de reprezentare cel mult la nivel județean.
S-a constituit un fond în valoare de 5000 de euro, pentru fiecare AJF. Acești bani pot fi accesați pe proiecte concrete, iar banii nefolosiți în 2017 nu se vor returna pentru anul 2018. Județele care nu organizează competiție de juniori A1 nu vor mai avea dreptul, începând din acest an, să trimită la turneele zonale alte echipe (CSS, LPS etc). competițiile de juniori cu vârsta maximă de 13 ani, începând de acum, pot fi destinate echipelor mixte, compuse din fete și băieți. Se vor constitui selecționate județene, formate din fotbaliști de maximum 14 ani sau mai tineri, care vor participa la acțiuni de selecție și centre regionale de pregătire, în vederea accederii către echipa națională a României U15.
S-a readus în actualitate proiectul demarat de către Federația Română de Fotbal, privind construcția terenurilor sintetice, în colaborare cu administrația publică locală. Conform acestuia, FRF urmează să suporte cheltuielile efective ale terenului, iar administrațiile din teritoriu utilitățile necesare (gard, iluminat, apă curentă etc). Aportul FRF, pe acest proiect, se ridică la valoarea de 250 000 de euro, urmând ca AJF-urile și membrii afiliați acestora să poată utiliza cu titlu de gratuitate terenurile sintetice astfel rezultate. (Cristi Frisk)