Politic

„Sprijin financiar pentru sectorul apicol” – declarație politică a deputatului Calotă Florică Ică

Membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, deputatul de Teleorman Calotă Florică Ică a adus în atenția aleșilor din camera inferioară a Parlamentului vulnerabilitatea unui sector extrem de important pentru agricultură, respectiv sectorul apicol. Astfel, prin intermediul unei declarații politice, alesul de Teleorman a explicat cum sectorul apicol este unul dintre cele mai vulnerabile sectoare din agricultură, fie că sunt luate în calcul fenomenele meteorologice extreme, fie că sunt în discuție invadarea pieţei europene cu produse melifere falsificate sau utilizarea pesticidelor.

„Sectorul apicol face parte integrantă din agricultura europeană, fiind sursa principală sau una dintre sursele adiţionale de venit pentru peste 500.000 de cetăţeni ai UE. Importanţa acestui sector este mult mai mare decât s-ar putea deduce din contribuţia sa la valoarea brută a producţiei în economie, având în vedere că 84% din speciile de plante şi 76% din producţia alimentară din Europa depind de polenizarea efectuată de albine, astfel încât valoarea economică produsă, estimată la 14,2 miliarde de euro pe an în UE, este mult mai mare decât valoarea mierii produse”, arată deputatul Calotă Florică Ică, în declarația sa politică.

Potrivit parlamentarului de Teleorman, în prezent, apicultorii români beneficiază de ajutoare plătite în cadrul Programului Naţional Apicol, însă de multe ori aceștia se plâng că sumele primite sunt unele mici.

Totodată, precizează Calotă Ică, în cadrul Reuniunii AGRIFISH, care a avut loc pe 18 noiembrie la Bruxelles, una dintre principalele teme puse în discuţie de către delegaţia Ungariei s-a referit la dificultăţile cu care se confruntă sectorul apicol.

Propunerea Comisiei Europene exprimată în cadrul Reuniunii AGRIFISH a fost aceea de a creşte sprijinul financiar alocat programului dedicat susţinerii apiculturii, de la 40 la 60 de milioane de euro pe an, după anul 2022.

„Din această sumă, jumătate din fonduri provin de la Uniunea Europeană prin Fondul European de Garantare Agricolă, FEGA, iar cealaltă jumătate este contribuţia României de la bugetul de stat. Propunerea de a creşte valoarea sprijinului dedicat apiculturii va fi realizabilă numai după aprobarea viitorului Cadru Financiar Multianual şi finalizarea legislaţiei viitoarei Politici Agricole Comune, 2021-2027”, explică deputatul Calotă Ică.

Potrivit statisticilor, România este unul dintre producătorii importanţi de miere la nivel european, cu o producţie de peste 29.000 tone, raportată pentru anul 2018.

„La nivelul anului 2018, datele statistice furnizate de Agenţia Naţională pentru Zootehnie, ANZ, care au fost transmise şi notificate Comisiei, arată că erau înregistrate 1.848.790 familii de albine în România, poziţionându-ne pe locul doi la nivel european, după Spania, care deţine un efectiv de 2.961.000 de familii de albine. În ceea ce priveşte exporturile de miere ale României, pentru perioada 2016-2018, acestea au totalizat peste 33.000 de tone, în timp ce importurile pentru aceeaşi perioadă s-au cifrat la aproximativ 12.000 tone, se precizează într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. Importanţa mierii pentru menţinerea echilibrului ecologic şi a biodiversităţii este foarte clară. Viitoarea Politică Agricolă Comună trebuie să mărească vizibilitatea şi finanţarea apiculturii peste nivelul său actual”, explică deputatul de Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.