Eveniment

“Sportul nu înseamnă doar mişcare şi stil de viaţă sănătos. Sportul înseamnă educaţie” – Gabriela Szabo

IMG_1054Gabriela Szabo s-a aflat zilele trecute câteva ore în Teleorman pentru a promova proiectul  “Sportur” din campania socială “Sport pentru Viaţă”, o campanie socială demarată în 2006 la iniţiativa multiplei campioane mondiale şi olimpice, care urmăreşte să tragă un semnal de alarmă asupra problemei sedentarismului, să conştientizeze, să informeze şi să educe publicul din România asupra importanţei mişcării sportive. Gabriela Szabo, însoţită de prof. Ioan Augustin, subsecretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului, şi prof. Ştefan Cioacă, inspector şcolar în cadrul ISJ Teleorman, iniţiatorii şi organizatorii acestui eveniment, precum şi de antrenorul lotului naţional de scrimă şi inspectorul şcolar general, prof. Valeria Gherghe, s-a întâlnit mai întâi cu copiii de la Şcoala Gimnazială Peretu, apoi cu cu cei de la Şcoala Gimnazială “Mihai Viteazul” din Alexandria.

Copiii de la ambele unităţi de învăţământ au ascultat-o cu interes pe Gabriela Szabo care le-a destăinuit secretul performanţelor sale, ce eforturi presupune atingerea acestora, dar şi ce satisfacţii are un sportiv de performanţă care a câştigat în cariera sa toate medaliile posibile la nivel mondial.

De asemenea, sportiva le-a explicat copiilor importanţa sportului şi a alimentaţiei pentru sănătatea lor şi dezvoltarea lor armonioasă atât la trup, cât şi la minte.

“Promovez sportul, promovez mişcarea, promovez un stil de viaţă sănătos. Din 2007 fac asemenea campanii de promovare. Întâmplarea face să fiu astăzi aici, la Alexandria.

De puţin timp lucrez la Ministerul Tineretului şi Sportului şi am avut prilejul să-l cunosc pe Augustin Ioan, care m-a întrebat dacă am fost vreodată în Teleorman. I-am spus că nu şi atunci a zis: “Păi, să mergem în Teleorman”. Dorim ca în şcolile din Teleorman să promovăm un stil de viaţă sănătos, să punem bazele piramidei pentru viitorul sportiv de mare performanţă.

Dimineaţă, la ora 10.00, am dat startul şi Crosului Tineretului, eveniment organizat de Ministerul Tineretului şi Sportului. Această competiţie s-a desfăşurat simultan în întreaga ţară, la ora 10.00, dându-se startul în toate cele 41 reşedinţe de judeţ. A fost un succes. Peste 3000 de copii au participat la Crosul Tineretului.

După această competiţie, astăzi am venit în Teleorman unde am făcut cunoştinţă cu copiii din Peretu şi cu cei de la această şcoală. După aceea vom avea o întâlnire cu antrenorii care sunt implicaţi în sportul de performanţă, să vorbim despre sportivii noştri care sunt implicaţi în fenomenul de sport de mare performanţă.

Îmi doresc foarte tare ca cele patru ore de sport să fie introduse în programa şcolară din septembrie. Copiii noştri au nevoie de mişcare. Trăim într-o lume a tehnologiei în care copii socializează doar din faţa calculatorului. Prin sport copiii învaţă să socializeze faţă în faţă şi astfel îşi fac noi prieteni. Şi de ce nu, astfel îşi pot privi adversarul în faţă şi se vor pregăti pentru viaţă. Sportul nu înseamnă doar mişcare şi stil de viaţă sănătos. Sportul înseamnă educaţie”, a declarat Gabriela Szabo.

La rândul său, prof. Ioan Augustin a declarat: “proiectul de astăzi face parte dintr-un ansamblu de alte acţiuni, începute pe 2 mai 2013, când am sărbătorit Ziua Tineretului la nivel naţional şi internaţional. Pe 7 mai am reluat succesiunea de activităţi cu un târg de job-uri pentru tineri. Astăzi, 8 mai, a avut loc Crosul Tineretului, al cărui start l-a dat marea atletă Gabi Szabo, după care, eu personal am spus că ar fi bine ca şi Teleormanul să beneficieze de prezenţa ei, în mod special celebrând acest eveniment. Prin prezenţa ei aici vrem să stimulăm gustul pentru mişcare în rândul tinerilor şi cred că un alt exemplu mai bun pentru sportivi şi pentru tineri, nu putem da, decât marii campionii.

În 1999 Gabi Szabo a fost declarată atleta anului, sportiva la nivel mondial. A obţinut tot ceea ce se putea obţine pe plan european, mondial şi olimpic. A luat tot ce se putea lua în materie de medalii şi titluri. Ca atare, paradigme mai la îndemână pentru cei care vor să facă o carieră din sport dar şi în viaţa de zi cu zi, alta mai bună nu cred că există.

Mâine, pe 9, organizăm în parteneriat cu inspectoratul şcolar sau alte ONG-uri, Parada Europei, mâine fiind Ziua Europei. Pe viitor vor exista alte proiecte sportive pentru Teleorman. De exemplu, vrem să reînviem vechea Daciadă, dar sub o altă formă”. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.