La finalul anului sportiv 2012, în clasamentul sportivilor, la individual, prima poziţie a revenit sportivei Florina Chiar, practicantă de fotbal-tenis. Legitimată la clubul Viitorul 003 Alexandria, unde lucrează cu antrenorul Ionuţ Dina, cel care o supraveghează atent la fiecare antrenament, Florina Chiar este considerată una din cele mai talentate practicante ale acestui sport în România. Iar ultimele ei rezultate, patru titluri mondiale obţinute la Campionatele Mondiale din Ungaria, confirmă acest lucru. Totuşi, Flori Chiar a avut o dezamăgire în anul 2012, altfel cel mai bun sezon al carierei sale de până acum: nu a câştigat titlul naţional de senioare!
Cum a fost posibil acest lucru a încercat să explice antrenorul acesteia, Ionuţ Dina: “Da, în sezonul trecut Flori n-a reuşit să câştige titlul naţional, deşi credeam că are puterea să o facă… Este, dacă vreţi, cel mai mare regret al nostru, la capătul unui sezon pe care l-am încheiat atât de bine. Însă, pregătirea pe care noi o stabilisem o fost de aşa natură încât sportiva să prindă vârful de formă la Mondiale, aşa cum s-a şi întâmplat. Poate că este mai bine aşa, pentru că performanţa din 2012, 11 titluri mondiale, din care patru pentru Florina Chiar, este greu de egalat!”
La rândul ei, Florina Chiar, sportivă în vârstă de 23 de ani, crede că sezonul trecut a alternat evoluţiile, dar a avut şi un pic de şansă, la Campionatele Mondiale. “Ce să spun, îmi pare rău că nu am reuşit să obţin medalia de aur la naţionale, însă am muncit mai mult la antrenamente şi mă bucur că am reuşit aceste rezultate în Ungaria!”, a spus sportiva anului 2012 în Teleorman.
“Câştigurile sunt mici în fotbal-tenis!”
Considerată unul din cele mai importanţi practicanţi ai acestui sport în judeţ, de la apariţia acestuia, Florina Chiar se consideră mulţumită de ceea ce a reuşit prin fotbal-tenis până în prezent. Desemnată de două ori drept “sportivul anului” în clasamentele Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Teleorman – în 2010 şi în 2012, sportiva pregătită de antrenorul federal Ionuţ Dina s-a arătat mulţumită de recompensele financiare care se acordă în această disciplină. Recunoaşte că premiile în bani sunt modice, dar acceptă realitatea, îndeosebi faptul că fotbalul-tenis, nefiind sport olimpic, nu are acelaşi impact ca alte discipline. “Ce pot să spun, am primit premii, inclusiv după aceste Mondiale din Ungaria, însă premiile sunt mici. Ştiu că banii înseamnă mult, în special în pregătire, dar eu consider că sumele care ni se acordă pentru diferite performanţe, sunt meritate. M-aş bucura dacă ar fi mai mulţi bani, dar din punctul meu de vedere, fac acest sport nu neapărat pentru bani, în primul rând fac ceva ce îmi place!”, a spus Florina Chiar. Antrenorul Dina a completat, legat de partea financiară a premierilor din fotbal-tenis: “Mondialele nu sunt premiate, eventual ministerul ar trebui să premieze aceste rezultate şi, oricum, fiind vorba de sport neolimpic, cuantumul acestora este undeva la jumătate decât pentru un sport olimpic. Deci, premiile pentru sportivi sunt modice, chiar şi când se acordă. Pot spune că sunt câştiguri mici în fotbal-tenis”.
Florina Chiar n-ar zice “nu” unei cariere de antrenor
De ceva timp, sportivul Florina Chiar se ocupă, alături de antrenorul Ionuţ Dina, de activitatea de atragere a tinerilor către sport, către fotbal-tenis. “Vreau să spun că de mai mult timp Flori este cea care aduce sportivi la sală, iar această activitate mă gândesc să o extindem. Vreau să mergem împreună prin şcoli pentru a aduce tineri către sport, pentru a le oferi o alternativă la timpul lor liber, iar Flori poate să le arate, să-i înveţe această disciplină”, a spus antrenorul Dina. Iar sportivul Florina Chiar a recunoscut: “Da, mă gândesc să fac o carieră şi de antrenor, dar deocamdată vreau să mai joc, îmi plac să parctic acest sport şi, oricum, am văzut că este cam complicat, ca antrenor trebuie să ai mai multă răbdare… Prefer să mai joc mulţi ani de acum încolo!”
În 2012, la Campionatele Mondiale de fotbal-tenis din Ungaria (luna decembrie), Florina Chiar a obţinut patru medalii de aur – în probele de dublu, triplu, dublu mixt şi triplu mixt (la nivel de senioare).
Bogdan Pană